Blogit 20.8.2015

Grillattua kassleria limemarinadissa ja limevoilla

Vihdoinkin, kun pahimmat pessimistit uskoivat Suomen kesän olleen ohi ilman että se alkoikaan, alkoi se kuitenkin. Mikäli joku on jo ehtinyt unohtaa, kesällä on mukava grillata, huhujen mukaan jopa mukavampaa kuin keskellä talvea.

Yksi omista suosikeistani grillausraaka-ainetta valitessa on possun niska, suomalaisittain kassler. Kassler on riittävän rasvaista kestääkseen kypsennyksen kovalla lämmöllä täysin kypsäksi ilman, että sen mehukkuus katoaisi. Jos et polta kassleriasi ihan karrelle, ei sitä voi oikeastaan edes pilata.

Kasslerin nimen takana on muuten erikoinen tarina…nimi juontaa juurensa Berliiniläiseen lihakauppiaaseen herra Casseliin. Kyseinen herra keksi leikata sianniskan pihvin kokoisiksi paloiksi ja myydä ne kevyesti suolattuina. Ajan kanssa niitä, ja kaikkea muutakin herra Casselin myymiä tuotteita alettiin kutsuttiin casselereiksi. Suomeen kulkeutuessaan nimen alkuperä unohtui, ja muuttui lopulta tarkoittamaan raakaa sian niskaa…

…itseäni on tarinassa aina jäänyt vaivaamaan kyseinen herra Cassel. Tiesikö Cassel tästä itselleen langenneesta kunniasta?

Grillattua kassleria limemarinadissa ja limevoilla

Voit valmistaa limevoin etukäteen vaikka edellisenä iltana.

Limevoi

  • yhden limen raastettu kuori
  • 150 g pehmeää voita
  • 3 rkl silputtua korianteria
  • 3 rkl silputtua basilikaa.

Sekoita raastettu limenkuori yhdessä yrttien kanssa voihin. Kääri voi tuorekelmun avulla pötkyläksi- anna jähmettyä jääkaapissa mieluiten yön yli. Leikkaa seuraavana päivänä annospaloiksi.

Grillattua kassleria limemarinadissa

  • 600-800 g kassleria
  • kahden limen puristettu mehu
  • 1 dl öljyä
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl chilijauhetta
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1 tl mustapippuria.

Leikkaa kassler n. kolmen sentin paksuisiksi pihveiksi. Sekoita marinadin ainekset ja sekoita marinadi lihoihin. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Ota liha huoneenlämpöön tuntia ennen grillausta. Grillaa muutama minuutti molemmin puolin voimakkaalla lämmöllä. Laita lopuksi pala limevoita lihan päälle, anna voin sulaa lähes kokonaan.

…ja ruokajuomaksi kylmää olutta.