Blogit 1.12.2013

Grillatut muikut ja inkiväärimajoneesi

Kotimaisista kalalajeista muikku on itselleni ehdoton ykkönen. Usein valmistan muikkuni yksinkertaisesti vain paistamalla ne voissa ruisjauhoissa pyörittelyn jälkeen. Makunsa puolesta ne taipuvat kuitenkin muuhunkin. Yksi vaihtoehto on grillaus, se onnistuu talvellakin helposti vaikka sähköuunissa grillivastuksen alla.

Makuja miettiessä ei kannata tukeutua pelkästään perinteisiin muikkuihin liitettäviin mielleyhtymiin. Urku auki ja mielikuvitusta peliin…kuvittele vaikka mielessäsi grillaavasi sardiineja Portugalin rannikolla. Johan alkoi löytymään, oliiviöljyä, sitrusta, tuoreita yrtteja – miksi ei chiliäkin. Kyytiin vielä voimakasta, aasilaishenkistä majoneesia, ruokajuomaksi hyvää ja halpaa valkoviiniä tai vaikka tuhdisti humaloitua pilsneristä.

Muikkujen sijasta kokonaisena grillattavaksi sopivat kaikki pienet kalat – mm. silakat ja maivat (eli merimuikut). Parhaimman lopputuloksen saat käyttämällä pieniä, alle kymmensenttisiä kaloja, sellaisia joita ei tarvitse perata.

Grillatut muikut ja inkiväärimajo

  • n. 600 g pieniä mukkkuja
Marinadi
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1/2 ison sitruunan puristettu mehu
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1 tl valkopippuria
  • 1 rkl suolaa
  • 1/2 punttia basilikaa.

Jyrää kaikki ainekset sauvasekoittimella tasaiseksi. Kaada marinadi kalojen päälle ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa 2-3 tuntia. Levitä kalat ritilän päälle. Kuumenna uuni grillivastuksella niin kuumaksi kuin vain saat. Laita uunin pohjalle uunipelti jonka päällä on leivinpaperi (tämä helpottaa siivoamista). Nosta kalaritilä uuniin toiseksi korkeimmalle tasolle. Grillaa kunnes pyrstöt ovat melkein palaneet ja kalat saaneet kivan ruskistuneen värin.

Kaloja ei tarvitse perkata lainkaan – myös päät ovat syötäviä ja maistuvat hyvälle.

Inkiväärimajo

  • 1 kananmunan keltuainen
  • 1/2 ison sitruunan puristettu mehu
  • 1/4 puntti sitruunamelissaa
  • 1/4 puntti korianteria
  • 1-2 pientä thai-chiliä
  • sokeripalan kokoinen pala inkivääriä silppuna
  • 1 tl suolaa
  • oliiviöljyä.

Lisää kaikki ainekset tuoppiin tai korkeareunaiseen sekoituskulhoon. Vedä kaikki sauvasekoittimella tasaiseksi. Lisää öljyä tasaisena nauhana sauvasekoittimen samalla käydessä kunnes seos sakenee, eikä se enää maistu kananmunalta.

Tarjoa lisukkeeksi raikasta salaattia. Muikut menevät snacksina paljaaltaankin, lisää sävyä niihin saa kuitenkin dippaamalla niitä majoneesissa.