Blogit

Grillatut silakat

5.7.2015 Teksti: Teijo Salonpää

Grillatut silakat on äärimmäisen helppo kesäruoka- se valmistuu tarpeen vaatiessa myös uunissa grillivastuksen alla. Raaka-aineet ovat yksinkertaiset ja valmistus nopeaa. Tarvitset vain tarpeeksi kuuman lämmön lähteen, loppu on pelkkää hifistelyä.

Silakat ovat Suomessa arkisen ja vähän tylsänkin raaka-aineen maineessa. Kala on kuitenkin herkullinen ja soveltuu valmistettavaksi monella muullakin tavalla kuin perinteisinä silakkapihveinä- tai laatikkona. Silakkaa voikin pitää pohjoisen sardiinina – ja onhan se jopa sardiinin serkku. Molemmat  kalalajit kun kuuluvat silleihin, sardiinissa on vain enemmän rasvaa…

…ja tämän takia silakoita grillatessa täytyy silakoiden aromia tukevoittaa rasvalla. Muussa tapauksessa kalat kuivuvat kuumuudessa liikaa ja maku kärsii.

Grillatut silakat

  • 500 g perattuja silakoita (voit käyttää myös muikkuja)
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 1/2 sitruunan puristettu mehu
  • 1 sitruunan raastettu kuori
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria myllystä
  • (1 rkl raastettua inkivääriä).

Sekoita marinadin ainekset. Kuivaa silakat talouspaperilla, kääntele silakat marinadissa- ja kaada loput niiden päälle. Anna silakoiden maustua pari tuntia jääkaapissa. Grillaa 2-3 minuuttia per puoli – tai uunissa grillivastuksen alla öljytyllä ritilällä (mahdollisimman kuumalla) viitisen minuuttia.