Blogit 20.7.2015

Grillikylki

Täydellisyyttä hipovan grillikyljen valmistus on helppoa. Valmistus vaatii kuitenkin aikaa, hyvin paljon aikaa. Valmistuksen puolesta grillikylki- kuten myös ribsit, jakavat intohimoiset valmistajat useaan eri koulukuntaan.

Rapakon takaisen mallin mukaisesti, valmistukseen tarvittaisiin savustin jossa lämpötila on säädettävissä. Tällaista käytettäessä kuivamaustettua lihaa savustetaan 2-3 tuntia hieman yli sadassa asteessa. Tämän jälkeen liha kääritään folioon, ja sen annetaan hautua ylikypsäksi. Lopuksi pinta kuivataan ja rapeutetaan korkeassa lämmössä.

Kerrostaloasukkina ja muutenkin lainagrillin varassa eläjänä on selvää, että tuollainen valmistus on itselleni käytännössä mahdotonta. Onneksi lähes täydellisen grillikyljen voi tehdä helposti jopa sähköuunissa. Samoilla opeilla valmistus onnistuu myös grillissä epäsuoralla lämmöllä. Grillatessa on tärkeää kuitenkin huolehtia siitä ettei liha pääse kuivumaan.

The Grillikylki

  • 2 kg grillikylkeä.

Kuivamausteseos eli rub:

  • 1 rkl muscavado- tai fariinisokeria
  • 1 rkl paprikajauhetta
  • 1 tl jeeraa
  • 1-3 tl kuivattua cayenne-chiliä (tai muuta maun mukaan)
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl valkopippuria
  • 2 tl valkosipulijauhetta
  • 1 rkl sipulijauhetta
  • 2 tl suolaa.

Sekoita kuivamausteseos. Hiero mausteseosta lihan pintaan ruokalusikallinen kerrallaan niin, että se peittää tasaisesti lihan pinnan. Anna lihan maustua yön yli jääkaapissa.

  • 3 rkl nestesavua
  • 1 dl omenasiideriä.

Laita liha folion päälle. Sivele pintaan 1 rkl nestesavua. Kääri liha tiukasti folioon. Kypsennä 125C/3 tuntia. Ota folionyytti pois uunista ja laita se reunalliseen astiaan liha alaspäin käännettyna. Kun liha on hieman jäähtynyt, poista folio ja kaada astian pohjalle loput nestesavusta ja omenasiideri. Anna lihan maustua muutama tunti jääkaapissa…tähän asti voitkin valmistella grillikyljen jo etukäteen edellisenä iltana tai vaikka grillauspäivän aamulla.

Kuumenna uuni mahdollisimman kuumaksi. Ruskista grillikyljen pinta rapeaksi n. 10 minuutin ajan. Voit myös leikata kyljen annospaloiksi ja grillata ne kuumassa grillissä. Tarjoile välittömästi.