Blogit 13.10.2013

Halloweenin suolaisen makea menu

Miltä kuulostaa ajatus pekonijäätelöstä, lempeän tulisesta omenahillosta ja sokeripaahdetuista kurpitsansimenistä – jotka on maistettu chipotlella, savustetulla jalapeñolla? Jälkiruokana tälle makujen sinfonialle saa kunnian toimia halloweenin perinteiset toffeeomenat kahdella eri tapaa.

Jos en väärin arvaa, lukijat miettivät juuri tällä hetkellä sanaa pekonijäätelö. Kyse ei ole painovirheestä tai halloweenin karkki-tai-kepponen kepposesta, myös pekonin voi karamellisoida, ja karamellisoitu pekoni muistuttaa maultaan…no, pekonia joka on karamellisoitu ruokosokerilla ja vaahterasiirapilla. Efekti on vähän vastaava kuin rocky road-kakussa, jossa suolapähkinöiden sekoittuu makeaan suklaaseen ja vaahtokarkkeihin…Jos rehellisiä ollaan, muistuttaa karamellisoitu pekoni yllättävä paljon sokeripaahdettuja savumanteleita. Maku on sellainen joka sopii yhtä hyvin niin suolaiseen kuin makeaankin.

Rakensin oman halloween-menuni perinteiden ympärille, kuinkas muutenkaan. Makeaa, paljon makeaa…onhan halloween ollut aiemmin syksyn sadonkorjuun juhla, samaan tapaan mitä kekri on ollut meillä. Juhlan antimet ovatkin olleet omenaan ja kurpitsaan liittyviä, silloin niitä on ollut yllin kyllin tarjolla, ja osa sadon antimista liikeni myös kevytmieliseen iloitteluun.

Tiesittekö muuten että Jack-o’-lantern – siis halloweenin kurpitsalyhty tehtiin alunperin nauriista tai punajuuresta? Jackin tarina on pidempi mitä äkkiseltään arvaisi. Onhan halloweenilla usean vuosisadan, ehkä jopa vuosituhannen vanhat perinteet. Halloween kun perustuu kelttien vanhaan pakanalliseen juhlaan – samhainiin. Juhlan aikana Skoteilla ja Irlantilaisilla oli tapana tehdä karkeita naurisveistoksia – jotka toimivat karjan ja kodin suojelijoina samhain yössä vapaina vaeltavia henkiä vastaan…siirtolaisten mukana perinnen levisi myös Yhdysvaltoihin. Siellä kaiverruksen kohteeksi muuttui kurpitsa – syystä joka selviää jokaisella nauriin kaiverrusta yrittäneelle. Jos et usko, niin kokeile huviksesi kaivertaa vuorotellen kurpitsaa ja naurista. Kokeilun jälkeen luultavasti tiedät miksi siirtolaiset hylkäsivät nauriin ja siirtyivät kurpitsaan henkiä peloitellessaan.

Ennen resepteihin siirtymistä vielä pari sanaa halloweenin taustoista…nykyisen kaltaiseen halloweeninn, on siirtynyt myös osa latinojen kuolleiden päivän ja noitien yön perinteistä. Esimerkiksi kummitukset ja luurangot tulevat halloweeniin suoraan noche de brujasin ja dia de muertosin vietosta.

Halloweenin suolaisen makea menu

  • sokeripaahdettuja kurpitsansiemeniä
  • toffeeomenoita kahdella tapaa
  • pekonijäätelöä ja karamellisoitua pekonia
  • omena-chilihilloketta.

Sokeripaahdettuja kurpitsansiemeniä

  • 2 dl kurpitsansiemeniä
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1 tl suolaa
  • chilijauhetta maun mukaan. Itse käytin 2 tl chipotlejauhetta.

Laita kurpitsansimenet kylmälle pannulle ja laita kansi päälle. Lisää lämpö n. 60% maksimista. Kun simenet alkavat paukahtelemaan, tiputa hieman lämpötilaa ja odota vielä parin minuutin ajan. Lisää sitten sokeri, suola ja chiljauhe. Sekoita huolellisesti. Kun sokeri on sulanut, poista pannu liedeltä ja anna siementen jäähtyä.

Rappaa lastalla mahdollisesti pohjaan tarttuneet siemenet irti. Tarjoa naposteltavana tai pekonijäätelöön lisukkeena.

Toffeeomenoita kahdella tapaa

Toffeeomenat ovat perinteisiä halloweenin herkkuja niin Irlannissa kuin Yhdysvallloissakin. Ennen kuorrattamista pese omenat laimennetulla astianpesuaineella – näin kuorrutus tarttuu paremmin omenoiden pintaa.

Toffeekastike
  • 1 tlk kondensoitua maitoa
  • 1 dl ruokosokeria
  • 1 dl vaahterasiirappia
  • 30 g voita.

Sekoita ainekset paksupohjaisessa kattilassa. Keitä poreillen n. 25 minuuttia. Sekoita voimakkaasti ettei seos tartu pohjaan. Kun arvelet seoksen olevan valmista, tiputa lusikallinen seosta jääkaappikylmälle lautaselle. Mikäli seosta pystyy muotoilemaan sormilla parin minuutin päästä, on seos valmis käytettäväksi kuorrutteena.

  • 4 kiinteämaltoista omenaa
  • kookoshiutaleita
  • mantelirouhetta
  • pähkinärouhetta.

Paloittele kaksi omenoista suupalan kokoisiksi paloiksi. Pyöritä palat coctail-tikun avulla seoksessa, ja nosta ne kuppiin jossa on jotain mainituista rouheista, pyörittele palat huolellisesti. Nosta palat jäähtymään leivinpaperin päälle.

Ota kokonaisesta omenasta kiinni haarukalla sen yläpäästä. Pyörittele omenaa toffeeseoksessa, ripottele päälle esim. kookoshiutaleita. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä.

Voit käyttää käyttämättömän kuorrutteen toffeekaramellien valmistukseen. Levität vain seoksen leivinpaperin päälle ja anna jäähtyä.

Pekonijäätelö ja karamellisoitu pekoni

Karamellisoitu pekoni
  • 1 pkt pekonia
  • 2 rkl ruokosokeria
  • 1/2 dl vaahterasiirappia.

Levitä pekonit leivinpaperille ja ripottele päälle sokeri. Kypsennä uunissa 200C/10 minuuttia. Käännä pekonit ja sivele pinta vaahterasiirapilla. Kypsennä vielä viitisen minuuttia. Pekonien tulisi olla rapeita mutta ne eivät saa kuitenkaan palaa. Nosta pekonit jäähtymään lautasen päälle.

Säästä kaksi pekonin siivua koristeluun. Loput pekonit voit silputa jäätelöä varten pieneksi silpuksi.

Pekonijäätelö
  • 5 dl kuohukermaa
  • 5 kpl kanamunaa
  • 2 dl ruokosokeria
  • 1/2 dl bourbon viskiä
  • 1 tl vaniljaa myllystä tai 2 tl vaniljasokeria
  • 6 siivua karamellisoitua pekonia silppuna.

Sekoita vanilja viskiin ja kuumenna se höyryäväksi mikroaaltuunissa. Jäähdytä jääkapissa.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa sokeri ja keltuaiset vaahdoksi, ruokosokeria käytettäessä tulos on löysempää kuin tavallisesti. Vaahdota valkuaiset ja vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita ensin keltuaisvaahto kermavaahdon kanssa sekaisin ja sen jälkeen valkuaisvaahto. Mausta massa jäähdytetyllä viskillä. Aja massa jäätelöksi jäätelökoneella. Jos et sellaista omista (kuten minä), voit toimia alla olevan ohjeen mukaan…

…laita jäätelömassa kulhossa ja peitettynä pakkaseen. Sekoita noin tunnin kuluttua tehosekoittimella nopeasti. Toista tämä tunnin välein 3-4 kertaa. Mikäli haluat jäätelöstä lohkottavaa, anna jäätyä vielä muutaman tunnin ajan.

Omena-chilihilloke

  • 2 omenaa paloina
  • 2 kaupan punaista chiliä tai kaikkea kivaa oman maun ja toleranssin mukaan
  • 1 dl intiaanisokeria
  • 1/2 dl vettä.

Lisää kaikki ainekset kattilaan. Keitä koko ajan sekoittaen kunnes omenat ovat kauttaaltaan pehmenneet. Soseuta sauvasekoittimella. Tarjoa yhdessä jäätelön kanssa.

Kommentit (1)

Kiitos pekonijäätelöohjeesta! Jo kesällä ukko pyysi tekemään jäätelöä pekonista, mutta en sitten ehtinyt ajattelemaan asiaa sen tarkemmin. Täytyykin testata tätä ohjetta ja katsoa mitä mies tuumaa 🙂

Kiitos pekonijäätelöohjeesta! Jo kesällä ukko pyysi tekemään jäätelöä pekonista, mutta en sitten ehtinyt ajattelemaan asiaa sen tarkemmin. Täytyykin testata tätä ohjetta ja katsoa mitä mies tuumaa 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *