Paahtaja

Hapankaali-borchkeitto vai punajuuri-lammasseljanka?

15.12.2017 Teksti: Teijo Salonpää

…tiedän, hapankaali ei oikeasti kuulu borch-keittoon- samaten punajuuri ei koskaan kuulu lihaseljankaan. Itse pidän kuitenkin näiden molempien ainesten yhdistämisestä venäläisessä lihakeitossa. Ja kuten me kaikki tiedämme tärkeintä hyvässä ruoassa on sen maku, ei niinkään sen tieteellinen nimitys.

borch tai seljanka

Teijo Salonpää

Olen itse syönyt vastaavaa keittoa lukemattomia kertoja työmatkoillani syvällä Venäjän maassa. Keitto, tai no keitot yleensäkin ovat erittäin yleisiä venäläisen keittiön tukipilareita. Tällaisia keittoja tarjotaan niin kaukaisen Siperian työpaikkaruokaloissa kuin hienoissa Pietarin hotelleissa.

Hapankaali-borchkeitto vai punajuuri-lammasseljanka?

  • 600 g luullista lampaan- tai sianlihaa
  • 2 punajuurta kuutioituna
  • 1 iso porkkanakuutioituna
  • 1 punasipuli silppuna
  • 1 keltasipuli silppuna
  • 1 palsternakka kuutioituna
  • 3 valkosipulinkynttä silppuna
  • 3 dl hapankaalia
  • muutama mustapippuri
  • 1 tl suolaa
  • 1 litra vettä
  • smetanaa.

Laita liha kattilaan ja lisää vettä niin että se peittyy. Lisää lämpöä ja kuori pinnalle muodostuva vaahto. Lisää sipuli- ja valkosipulisilppu ja mustapippurit ja suola. Keitä kunnes liha irtoaa luusta, eli noin kaksi tuntia. Lisää punajuurikuutiot ja hapankaali ja keitä puolisen tuntia. Lisää loput ainekset ja keitä kunnes kaikki ainekset ovat kypsiä.

Jos haluat, voit lisätä valmiiseen keittoon lautaselle smetanaa.