Paahtaja

Itsetehdyt maissitortillat masa harinasta

19.2.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Vanha viisaus, kaikki kiva pitää aina itse, pätee myös tortilloihin. Miksi tyytyä kaupan suojakaasuun pakattuihin kun itse tekemällä saa paljon parempia?

Tortillat masa harinasta

Yksi käytännön syy on tietysti aika, aina ei vain ehdi. Ja jos ehtisikin, joskus voi olla muutakin tekemistä kuin täyttää keittiö pölyävillä jauhoilla. Toinen syy on sitten ikävämpi, tortilloja voi tehdä käytännössä vehnä- tai maissipohjaisina. Vehnäpohjaiset ovat ovat helppo tapaus, ne eivät vain maistu miltään, lähinnä vehnärieskalta…oikeat, aidot ja alkuperäiset Meksikolaista alkuperää kunnioittavat tortillat tehdään kuitenkin masa harinasta, eli nixtamalisoidusta maissijauhosta. Ainoa inhottava juttu tässä on se, että masa harinaa on vaikea löytää Suomesta, ja jos jos löydätkin, hinta voi olla pöyristyttävä. Omat masa harinani ovat peräisin Yhdysvalloista (kiitoksia vain avuliaille työkavereille) joissa sitä myydään n. 2 euron kilohinnalla käytännössä kaikissa marketeissa.

Tortillat masa harinasta

Masa harinan valmistus on muuten hieman erikoinen, maissijyviä liotetaan tai keitetään vedessä poltetun kalkin kanssa. Tämän jälkeen maissin kuoret lähtevät hieromalla irti – koko prosessia kutsutaan nixtamalisointina. Prosessin tuloksena myös maissin ravintoarvot nousevat etenkin B3 vitamiinin osalta. Niin, ja kaikille irtotiedosta kiinnostuneille, nixtamalisointi-sanan alkuperä on Azteekkien aikoinaan puhuman Nahuatlin kielessä…eli tortillojen tarinasta tulisi erittäin pitkä mikäli niin haluttaisiin.

Ennen kuin kukaan kysyy, masa harinaa ei voi korvata käyttämällä tavallista maissijauhoa tai maissitärkkelystä. Tavallinen maissijauho (kuten myös tärkkelys) maistuu ja käyttäytyy valmistettaessa eri tavoin kuin masa harina.

Itsetehdyt maissitortillat masa harinasta

Varoituksena sana, masa harina on haastavaa leivottavaa. Ensimmäinen leivontakerta, ehkä toinenkin voi mennä opettelussa. Itsellänikin on tortillojen leipominen hakemista mikäli edellisestä kerrasta on ehtinyt kulua aikaa.

Tortillojen valmistusta auttaa oikea tortillaprässi (prässejä myydään hyvin varustetuissa nettikaupoissa). Myös kaulimen avulla tortillojen teko onnistuu, se on vain hieman työläämpää.

Tortillojen perusresepti on muuten yksinkertainen:

 • 1 osa masa harinaa
 • 3/4- 1/1 osa vettä
 • ripaus suolaa.

Veden määrään vaikuttaa jauhojen tuoreus tai paremminkin se että, että millaisessa ilmankosteudessa niitä on säilytetty.

Perusresepti tortilloille

Ohje on neljälle pieniruokaiselle tai kahdelle suursyömärille.

 • 2 dl masa harinaa
 • 1,5 dl vettä
 • ripaus suolaa.

Mittaa jauhot kulhoon. Lämmitä vesi hieman kuumemmaksi kuin käytettäessä kuivahiivaa, virallisesti n. 50C- tavallinen vesijohtovesi ajaa hyvin asian. Sekoita vesi jauhoihin. Peitä seos liinalla tai kelmulla 10 minuutiksi. Vaivaa tämän jälkeen taikinaa viitisen minuuttia. Jos taikina ei pysy kasassa, lisää hieman vettä- jos taikina puolestaan tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja. Oikean koostumuksen oppii harjoittelemalla.

Tämän jälkeen valmistus seuraa alla olevaa marssijärjestystä:

 • Muotoile taikinasta n. golp-pallon kokoisia palleroita. Jauhota pallerot kevyesti
 • Jos käytät tortillaprässiä, leikkaa leivinpaperiarkista kaksi tortillaprässin kokoiset palat. Kaulinta käytettäessä riittää pöydän jauhoitus
 • Purista taikinasta n. 2mm paksuja tortilloja prässin avulla. Vaihtoehtoisesti voi tehdä saman kaulitsemalla
 • Kuumenna paistinpannu (tai useampia) kuumaksi. Paista molemmin puolin kunnes tortillaan ilmestyy mustia pisteitä. Tässä vaiheessa tortilla vaikuttaa vielä kovalta ja koppuraiselta frisbeeltä…
 • …laita paistetut tortillat keittiöpyyhkeen sisälle- muista pitää valmiit tortillat huolellisesti peitettyinä koko ajan. Tortillat pehmenevät tällä tavoin.
 • Kun kaikki tortillat ovat valmiina, käännä tortillapino ympäri. Siis niin että ensimmäisenä paistettu on päällimmäisenä – se kun on pehmentynyt pyyhkeen sisällä. Viimeisenä paistetut pehenevät syönnin aikana.