Paahtaja 16.12.2016

Joululimppu

Itse tehty joululimppu on joulupöydän kruunu. Mausteinen, etelänaapurimme Viron mustaleipää muistuttava limppu pääsee oikeuksiinsa graavatun kalan, sillin ja voimakkaisen juustojen kanssa.

Must leib- Virolainen mustaleipä

Oma makunsa joululimpulle tulee pitkän kohotusajan myötä. Esitaikinan annetaan käydä yön yli…leivän tekeminen muistuttaakin paljon juureen leivotun ruisleivän valmistusta. Limpun teko kestää kaikkine välivaiheineen vähintään vuorokauden, helposti enemmänkin. Lopuksi leipien annetaan kypsyä loppuun uuniin jälkilämmössä.

Joululimppu

  • 1 litra piimää
  • 8,5 dl hiivaleipävehnäjauhoa
  • 7,5 dl ruisjauhoa
  • 3 dl kaljamaltaita (ruis)
  • 2 dl tummaa siirappia
  • 1,5 dl fariinisokeria
  • 25 g hiivaa.
  • 1 dl kurpitsansiemeniä
  • 2 rkl fenkolinsiemeniä
  • 1 rkl suolaa
  • voita
  • vettä.

Voiteluun:

  • 1/2 dl tummaa siirappia
  • 1/2 dl porter-olutta.

Aloita esitaikinan valmistus vuorokautta ennen aiottua leipomishetkeä. Sekoita isossa taikinakulhossa keskenään piimä, puolet ruisjauhoista, maltaat ja puolet fenkolinsiemenistä.  Anna esitaikinan käydä peitettynä lämpimässä yön yli (vähintään kahdeksan tuntia). Jos et omista leivinuunia, takkaa tms. jonka muuria vasten taikinakulhon voisi laittaa, voit laittaa kulhon myös uuniin…kiertoilma päällä ja lämpötila alle 50 astetta.

Toisen päivän aamuna– sekoita esitaikinaan loput ruisjauhoista ja kädenlämpöiseen vesitilkkaan liotettu 1 tl hiivaa. Anna taikinan muhia huoneenlämmössä 8-10 tuntia.

Toisen päivän iltapäivänä– sekoita taikinaan fariinisokeri, suola, siemenet, siirappi ja loput hiivasta joka on liotettu vesitillkkaan. Sekoita taikinaan pienissä erissä hiivaleipäjauhot- alusta taikina tasaiseksi. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä (uuni, takan päällys yms.) tunnin verran.

Toisen päivän iltana– kaada taikina (voilla voideltuihin) kahteen irtovuokaan. Anna kohota tunnin verran. Voitele leipien päällys oluen ja siirapin seoksella. Paista leipiä 175C/30 min. – peitä leivät tämän jälkeen foliolla. Jatka paistamista vielä 30 minuuttia. Alenna lämpö 125C ja jatka paistamista vielä 45 minuuttia.

Ota leivät pois uunista. Sivele vielä kevyesti oluen ja siirapin seoksella. Anna jäähtyä ennen leikkaamista. Anna leivän kuivahtaa yön yli liinaan käärittynä-

Leipä on parhaimmillaan muutama päivä leipomisen jälkeen. Se säilyy huoneenlämmössä viikosta kahteen- sen voi myös pakastaa.