Blogit 8.10.2014

Kahden sitruunan siika

Useat omista suosikkiruoistani ovat äärimmäisen yksinkertaisiä…itse tehty pasta, sienirisotto, makkarakastike, pull pork…kaikki ruokia joiden opettelemiseksi ei tarvitse uhrata puolta elämästään. Hyvät ja laadukkaat raaka-aineet- ja siinäpä se, hyvästä reseptistä puolet olikin jo siinä.

Poikkeusta tähän ei tee kahden sitruunan siika. Ruoka jonka nimi on todella omaperäisesti keksitty siitä, että sitruunaa käytetään kahdella eri tavalla ruoan valmistuksessa…siika paistetaan raastetulla sitruunalla maustetussa voissa- ja siian maku viimeistellään puristetun sitruunan mehulla.

Olen muuten joskus kuullut siikaa pidettävän hankalana valmistaa. Ja kyllä, yhdyn osaltani myös näihin sanoihin vaikka ne eivät paikkaansa pidäkään. Mikäli satun joskus jollain työmatkalla potemaan lievää masokistisuutta, tai pelkästään tarvetta kiduttaa itseäni- tilaan ketjuravintolassa siikaa. Miksikö? No siksi ettei siikaa ole oikeasti vaikea kypsentää mehukkaaksi. Siitäkin huolimatta ravintoloissa tarjotaan liian usein kuivaksi paistettua valkoista kalaa joka muistuttaa lähinnä kalapuikkotehtaalta karannutta kidutettua siikapakolaista.

Niin, oman kokemukseni mukaan täydellinen siika onnistuu helpoiten kahdella täysin eri tavalla. Ensimmäinen on höyrytys, siihen palaan joskus myöhemmin. Sitten se toinen- oma suosikkini, nahkan vetäminen rapeaksi kuumalla pannulla ja loppukypsennys jollain happamalla. Mutta, juttu vaatii yhden niksin, voitte pidättäkää hengitystä jos vain haluatte…siikaa ei saa kypsentää pannulla loppuun. Alla olevan kuvan mukaisesti pinnan täytyy olla vielä punertava, kypsyminen kun jatkuu vielä vähän aikaa kypsennyksen lopettamisen jälkeenkin. Tässä vaiheessa pinnalle voi kuitenkin pirskotella makua antavaa nestettä – valkoviiniä, muutama tippa oliiviöljyä tai sitten vain sitruunamehua. Kaikki loppu on pelkkää hifistelyä…kauden kasviksista tehty pyree muutamalla juureslastulla, uunijuurekset tai sitten vain perunamuusi. Kastikkeeksi jotain hyvää ja vaaleaa- beurre blanc toimii aina…kuten toimii myös pelkkä maustettu ja kasaan keitetty kermakin.

Kahden sitruunan siika

  • 150 g fileroitua siikaa per syöjä
  • 2 rkl voita
  • 1 luomusitruunan raastettu kuori
  • mustapippuria
  • suolaa
  • 1/2 sitruunan puristettu mehu.

Lisää kylmälle pannulle voi ja sitruuna. Kuumenna puolelle teholle ja anna sitruunankuoren ruskistua hiljalleen, sitruunan aromi tarttuu samalla ruskistuvaan voihin. Kuumenna sitten pannu nopeasti kuumaksi- ei kuitenkaan kärventävän kuumaksi. Lisää siikafileet ja paista n. 3 minuuttia- tässä ajassa nahka rapeutuu, mutta file ei kypsy vielä päältä kokonaan…pinnan pitäisi olla vielä vähän punertava. Ota pannu pois liedeltä, pirkottele päälle sitruunaa, suolaa ja pippuria. Käännä fileet nahkapuoli ylöspäin ja nosta puolen minuutin kuluttua lautaselle. Kuulostaako vaikealta? puoli minuuttia on aika joka sinulla menee neljän lautasen ottamiseen kaapista- sama aika kuluu siian kypsentämiseksi juuri oikeaan kypsyyteen.

Tarjoa lisukkeena jotain hyvää…vaikkapa maa-artisokkasosetta ja beurre blancia.