Blogit 22.7.2013

Kalanugetit ja sitruunamajoneesi

Aina joskus tekee mieli kunnon rasvaista sormiruokaa. Sellaista jota voi (omatunto vaatekomeroon lukittuna) syödä hyvillä mielin loma-ajan riennosta toipuessa selällään sohvalla…tämän kertainen resepti sopii hienosti siihen, yhtä helposti se sopii myös ko. olotilan hankkimiseen hyvässä seurassa, kylmän oluen tai helpon valkoviinin kaverina lämpimällä terassilla.

Rapeiden kalanugettien salaisuus piilee parhaat päivänsä nähneessä paahtoleivässä. Perinteisen frittitaikinan lisäksi palat pyöritellään leivänmuruissa jotka antavat kuorelle mukavan rapsakan purutuntuman.

Kalamassan maustamisessa ei kannata liikaa orjailla alkuperäistä reseptiä, näissä palleroissa tyyli on vapaa. Voit maustaa ne melkein millä tahanssa mitä kaapistasi löytyy.

Kalanugetit

 

Kalamassa

  • 250 g lohta tai muuta rasvaista kalaa fileerattuna
  • 250 g vaalealihaista kalaa, esim. siikaa tai seitiä
  • 1 dl tuoretta korianteria silppua
  • 1 valkosipulin kynsi puristettuna
  • 1/2 punainen kaupan chili hienona silppuna
  • 1/2 tl mustapippuria
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 limen mehu puristettuna.

Jauha fileroitu kala kahteen kertaan lihamyllyllä. Sekoita kaikki ainekset ja anna niiden maustua pari tuntia jääkaapissa. Puristele massasta ylimääräinen neste harsoliinan avulla pois ja muotoile/purtistele taikanasta aikuisen miehen peukalon kokoisia palleroita.

 

Frittaustaikina

  • 2 dl olutta
  • 1 dl vehnäjauhoa
  • 2 tl ruokasoodaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl valkopippuria
  • n. 4 dl kuivaa paahtoleipää murskattuna.

Sekoita taikinan ainekset. Taikinan pitää olla sellainen että kalapalat uppoavat mutta kuitenkin kelluvat. Kasta kalapalat taikinassa ja sen jälkeen varovasati paahtoleivän muruissa. Frittaa 180C öljyssä rapeiksi noin 3 minuutin ajan.

 

Sitruunamajoneesi

  • 1 kananmuna
  • 1 rkl sitruunamehua
  • 2 sitruunan raastettu kuori
  • 2 rkl tuoretta tilliä
  • 1/2 tl valkopippuria
  • öljyä
  • suolaa.

Laita kaikki ainekset öljyä lukuunottamatta kapeaan kulhoon tai olututuoppiin. Jyrää sauvasekoittimella tasaiseksi ja lisää öljy tasaisena nauhana kunnes kastike paksuuntuu. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.