Blogit 16.4.2014

Karitsaa ja tattimuhennosta – maalaisranskalaisia ja chimichurria

Lammas kuuluu olennaisena osana omaan pääsiäiseeni. Tämäkään pääsiäinen ei tee siihen poikkeusta – en kuitenkaan suosi pääsiäispöydässäni mitenkään erityisesti paistia. Lampaassa on muitakin maukkaita osia, ja karitsan kylki saakin makunsa ansiosta sukat pyörimään jaloissa paatuneimmaltakin lihansyöjältä…puhumattakaan ulkofileestä joka ei pääsiäispöytääni edes pääse. Miksikö? No pääsiäiseksi varaamani karitsan fileeselkä tuli syötyä jo viikko sitten.

Karitsan kaksi lisuketta, tattimuhennos ja argentiinalainen chimichurri voivat äkkiseltään kuulostaa oudolta makuyhdistelmältä. Yhteinen tekijä näille molemmille löytyy päälisukkeesta eli itse tehdyistä maalaisranskalaisista. Kuorineen ja kahteen kertaan fritattujen ranujen maku kun sopi molempiin uskomattoman hyvin. Mikäli epäilet asiaa, niin voit kokeilla makua vaikka ilman karitsaa. Tattimuhennos-ranskalaiset-chimichurri-tattimuhennos-ranskalaiset-chimichurri…huomaat yhtäkkiä olevasi kierteessä josta et pääse irti ennen kuin lautanen on tyhjä.

Karitsaa  ja tattimuhennosta – maalaisranskalaisia ja chimichurria

Kokonaisena paistettu karitsan ulkofile

  • 2 puhdistettua karitsan ulkofilettä
  • 1/2 punttia oreganoa silppuna
  • 1 dl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • voin ja öljyn sekoitusta paistamiseen.

Sekoita oregano, öljy ja pippuria. Hiero se lihan pintaan ja kääri se kelmuun. Anna lihan maustua vuorokausi jääkaapissa.

Kuumenna valurautapannu. Älä puhdista lihaa oreganosta! Ota lihaan nopeasti pinta mahdollisimman kuumalla pannulla rypsiöljyn ja voin sekoituksessa. Paista uunissa 175C kunnes fileen sisälämpö on 52C. Kääri liha folioon ja anna sen vetäytyä 10 minuuttia.

Tattimuhennos

  • 3 pakastettuja tatteja silputtuna
  • 1 shalottisipulisilppuna
  • 2 valkosipulin kynttä silppuna
  • 1-2 dl kuivaa omenasiideriä
  • suolaa ja pippuria
  • nokare voita paistamiseen.

Kuullota shalottisipulia kunnes se muuttuu kuultavaksi. Lisää tatit ja jatka kuullottamista muutaman minuutin ajan. Lisää valkosipuli ja mausteet. Kun valkosipuli alkaa tuoksumaa, lisää siideri pannulle. Kiehauta ja anna hautua viitisen minuuttia kannen alla.

Chimichurri

  • 1/2 punttia oreganoa
  • 1/2 punttia lehtipersiljaa
  • 1 kaupan punainen chili
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 1/2 dl valkoviinietikkaa (oikeaoppisesti punaviinietikkaa)
  • 1 tl mustapippuria
  • ripaus ruokosokeria
  • suolaa.

Laita kaikki ainekset tuoppiin tms. korkealaitaiseen kulhoon ja soseuta kastike tasaiseksi sauvasekoittimella.

Maalaisranskalaiset

  • 800 g kiinteämaltoisia perunoita
  • 3 rkl etikkaa
  • suolaa
  • 1 litra rypsiöljyä.

Perunoita ei tarvitse kuoria, mikäli et välttämättä halua. Pese ja harjaa perunat hyvin. Pilko ne ronskin kokoisiksi tikuiksi. Huuhtele perunatikut ja liota niitä runsaassa vedessä johon on lisätty etikkaa 12-24 tuntia. Valuta ja huuhtele. Kuivaa perunat ja kypsennä niitä 150C öljyssä n. 7 minuuttia. Valuta perunat. Nosta öljyn lämpö 180C, kypsennä perunoita 2-3 minuuttia eli kunnes ne ovat ruskistuneet. Valuta perunat nopeasti ja levitä ne talouspaperin päälle kuivumaan…tällä tavoin saat ranskalaisesi pysymään rapeina. Ripottele päälle vielää suolaa.