Blogit 6.4.2014

Katkarapuja ja chiliä mustalle pastalle

Jotkut klassikot pitävät pintansa omassa keittiössäni vuodesta toiseen. Yksi niistä on chilikatkarapupasta. Maku on voimakas ja makumaailma viekin syöjänsä pikemminkin Välimeren itä-tai etelärannalle kuin pohjoiseen.

Katkarapuja ha chiliä mustalle pastalle

Tiukimmille puritanisteille voi pastan ainekset olla liikaa…inkivääri ja chili ovat pastassa raaka-aineita, niiden tarkoitus on maistua – eikä olla pelkkiä huomioita reseptin mausteissa.

Ruoka on myös kiireisemmän kokin mieleen. Katkarapuhöysteen ehtii hyvin tekemään sillä aikaa kun pasta kiehuu. Ruoka soveltuukin hyvin arjen kello viiden ateriaksi, tai laiskemmalle kulinaristille viikonlopun helpoksi ja nopeaksi ateriaksi.

Katkarapuja ja chiliä mustalle pastalle

  • 1 rkl raastettua inkivääriä
  • 3 valkosipulin kynttä puristettuna
  • 1-2 thai-chiliä, tai enemmän maun mukaan
  • 2 rkl oliiviöljyä.

Lisää ainekset pannulle. Kuumenna miedolla lämmöllä, kun valkosipuli alkaa tuoksumaan, nosta valkosipuli ja inkivääri syrjään odottamaan. Yritä saada mahdollisimman paljon öljyä jäämään pannulle – se maustaa tomaatin ja katkaravut.

  • kourallinen silputtuja kirsikkatomaatteja
  • 180 g katkarapuja
  • 1 dl valkoviiniä ( 1 rkl valkoviinietikkaa ja loput vettä)
  • mustapippuria
  • suolaa
  • kourallinen tuoretta basilikaa.

Nosta pannun lämpö normaalille ruskistumisasteelle. Lisää pannulle silputut kirsikkatomaatit. Ota tomaatteihin kevyesti väriä ja lisää sekaan jäiset katkaravut. Pyörittele parin minuutin ajan, lisää pannulle aiemmin syrjään nostettu inkivääri, valkosipuli, suola ja pippuri. Kaada pannulle valkoviini ja anna kiehahtaa. Nosta pannu syrjään ja lisää sekaan revitty basilika. Tarjoa välittömästi.

Lisukkeeksi sopii hyvin merellisen aromin omaava musta pasta, eli mustekalan musteella värjätty pasta. Myös tavallinen tuorepasta käy hyvin katkarapujen kanssa.