Paahtaja 29.5.2017

Key lime pie Italialaisella marengilla

Key lime pie on Amerikkalaisen reseptiikan aatelia. Makunsa puolesta limepiirakka erottuu meillä Suomessa perinteisesti tarjottavista leipomuksistaan raikkaudellaan. Limepiirakan makeuttaa ja kruunaa sen kuorrutuksessa käytettävä Italialainen marenki. Jos ajatus kuumasta sokeriliemestä ja lämpömittarista kauhistuttaa, voit jättää marengin pois tai korvata sen alkuperäisen ohjeen vastaisesti vaikka kermavaahdolla.

key lime pie

Key lime pie on alunperin Yhdysvaltain Floridasta, tarkemmin Key Westistä lähtöisin oleva leivonnainen. Tarinan mukaan piirakka on syntynyt paikallisten kalastajien pyyntimatkojen makeannälän seurauksena. Sen kaksi tärkeintä ainesosaa, lime ja konsensoitumaito kun säilyvät hyvin lämpimässäkin. Lisäksi lime ja kondensoitumaito hyytyvät keskenään ilman kypsentämästäkin. Vaikka reseptin todelliset juuret ovat hautautuneet historian hämärään, totta kuitenkin on sen syntyajankohta joka ajoittuu jonnekin 1800-luvun lopulle. Suurinpiirtein silloin aloitettiin Yhdysvalloissa kondensoidun maidon valmistus teollisessa mittakaavassa.

Omaan limepiirakkaani halusin hieman näyttävyyttä ja korkeutta. Sen takia tein täytteen tavallisimmista resepteistä poiketen kaksinkertaisena ja pieneen irtopohjavuokaan.

Key lime pie Italialaisella marengilla

Limepiirakan pohja

  • 100 g voita
  • 1,5 dl sokeri
  • 1,5 dl vehnäjauhoa
  • 1 kananmuna
  • 1 tl leivinjauhetta.

Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri, vatkaa muna sekaan. Lisää vehnäjauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi nopeasti. Vuoraa n. 16 cm leveä irtopohjavuoka leivinpaperilla. Taputtele taikina sen päälle. Paista 200C/8 minuuttia.

Täyte

  • 6 limen mehu ja neljän kuoriraaste
  • 10 kananmunan keltuaista
  • 800 g (2 tlk) kondensoitua maitoa
  • 1 vaniljatangon siemenet

Sekoita kaikki aineet keskenään ja kaada esipaistetun piirakapohjan päälle. Täytettä jää todennäköisesti yli n. 1 dl. Paista 150C/ 50 minuuttia. Anna piirakan hieman jäähtyä, ja poista sitten varovaisesti vuoasta.

Italialainen marenki

  • 300 g sokeria
  • 4 valkuaista
  • 1 dl vettä.

Vatkaa valkuaiset yleiskoneella kovaksi vaahdoksi. Sekoita sokeri ja vesi. Kuumenna seos 121-asteiseksi, tässä ehdoton apuri on digitaalinen paistomittari. Kaada sokeriseos ohuena nauhana marenkiin yleiskoneen samalla käydessä. Anna yleiskoneen käydä kunnes marenki on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi.

Leivitä marenkin limepiirakan päälle pursotimella tai lastalla. Ruskista pinta kevyesti kaasupolttimella tai uunissa grillivastuksen alla.

Kommentit (1)

Tätä tuli tehtyä lakkiaisiin. Hyvää oli ja kelpasi vieraillekin :).

Tätä tuli tehtyä lakkiaisiin. Hyvää oli ja kelpasi vieraillekin :).

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *