Paahtaja

Kokonaisena paahdetut maapähkinät

15.2.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Kokonaiset maapähkinät ovat Suomessa melkoisen harvinainen herkku. Satunnaisesti niitä kuitenkin on kaupassa saatavilla, mikäli sellainen sattuma tulee vastaan, kannattaakin se hyödyntää.

Kokonaisena paahdetut maapähkinät

Yleensä meillä Suomessa maapähkinät on tapana myydä valmiiksi kuorittuina- ja kaupan snackihyllyssä sitten samat pähkinät löytää paahdettuina ja suolattuina. Toisella puolen maapalloa, Yhdysvalloissa, Aasiassa, Lähi-Idässä jne, maapähkinöitä on tapana myös tarjota kuorineen paahdettuina. Esimerkiksi Yhdysvalloissa myydään kuorineen paahdettuja maapähkinöitä Tabascolla ja savusuolla maustettuina…joihin itsekin tutustuin muutama vuosi sitten työreissulla rapakon takana käydessä.

Kotioloissa maapähkinöiden paahtaminen on helppoa, suurin haaste on kuorellisten maapähkinöiden löytäminen. Itse paahtaminen onnistuu Yhteistä kaikille reseptien variaatioille on rasva ja suola. Öljyn laadun voi päättää tapauskohtaisesti, mauksi riittää yksinkertaisimmillaan pelkkä suola…loppu on sitten pelkkää hifistelyä.

Verrattuna pelkkiin pähkinöihin, tulee kuorten mukana reilu annos kuitua ja purutuntumaa. Mausta ja pähkinöiden rakenteesta joko pitää tai sitten ei. Jos kuoret tuntuvat liian terveellisiltä tai muuten vain karkeilta omaan suuhun, voi pähkinät myös kuoria.

Kokonaisena paahdetut maapähkinät

Pähkinöiden maustamisessa voit käyttää omaa mielikuvitustasi, pieleen et voi mennä jos seuraat omia mieltymyksiäsi. Eri variaatioita joita kannattaa kokeilla:

  • maapähkinäöljy, suola, sitruunamehu
  • oliiviöljy, savusuola, muutama tippa tabascoa
  • seesamiöljy, suola, valkoviinietikka, jeera
  • rypsiöljy, savupaprika, suola…

Perusresepti paahdetuille maapähkinöille on variaatiosta riippumatta aina sama:

  • 300 g kuorellisia maapähkinöitä
  • 1 tl suolaa
  • 2 rkl öljyä (oliiviöljy, maapähkinäöljy, yms.)
  • halutessasi 1 rkl happoa (sitruunamehua, valkoviinietikkaa, yms.)
  • haluamasi mausteet.

Sekoita kaikki ainekset pähkinöihin. Paahda uunissa 200C/30 min. Sekoita kypsennyksen puolessa välissä. Seuraa paahtumista etteivät pähkinät pääse palamaan. Kun otat pähkinät uunista, anna niiden jäähtyä uunnpellillä, pähkinät kypsyvät ja rapeutuvat vielä jäätyessään.