Paahtaja

Lammas-ohrakaalilaatikko

2.1.2018 Teksti: Teijo Salonpää

Joulu ja Uusivuosi alkaa tätä kirjoittaessa olla jo paremmalla puolella, enkä luultavasti ole ainoa joka kaipaa jo tavallisia arkiruokia. Kaalilaatikko onkin oman talouteni herkuiksi laskettavia arkiruokia – sitä kannattaaa myös valmistaa kerralla hieman suurempi annos, kaalilaatikko kun soveltuu hyvin myös pakastettavaksi.

Lammas-ohrakaalilaatikkoa

© Teijo Salonpää

Käytän itse aina kaalilaatikossa ohrasuurimoita. Riisiin verrattuna ne tuovat ruokaan lisää purutuntumaa, ja ovatpahan jopa terveellisempiä kuin riisi…puhumattakaan siitä, että ne maistuvat omaan makuuni myös paremmalta.

Lammas-ohrakaalilaatikko

  • n. 1 kg valkokaali
  • n. 600 g lampaanjauhelihaa
  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 1 iso sipuli
  • 2 dl rikottuja ohrasuurimoita
  • 1 tl mustapippurirouhetta
  • kourallinen tuoretta persiljaa
  • 1 +1+1/2  tl suolaa
  • nokare voita.

Poista kaalista kanta ja silppua loppuosa kaalista silpuksi. Laita kaalisilppu ja 1 tl suolaa kattilaan, lisää vettä niin että silppu juuri ja juuri peittyy. Keitä kunnes kaali on hieman pehmentynyt. Keitä ohrasuurimoita 15 minuuttia suolalla maustetussa vedessä ja valuta sen jälkeen. Silppua sipuli ja ruskista se yhdessä jauhelihan kanssa nokareessa voita. Mausta suolalla, pippurilla ja silputulla persiljalla. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada seos isoon uunivuokaan. Kypsennä 175C/n. 2h. Peitä vuoka foliolla kun pinta on ruskistunut.