Paahtaja 12.3.2017

Lämmin seesamirosolli

Miksi julkaista rosollisalaatin ohje maaliskuussa? Pelkästään siksi kun lämmin punajuuri-palsternakka-porkkana-seesamisalaatti on liian pitkä otsikoksi. En suosittele tätä kuitenkaan joulupöytään, liharuoan lisukkeeksi, etenkin riistalle lampaalle tämä sopii kuitenkin oikein hyvin.

lämmin seesamirosolli

Vaikka ”rosollini” näyttää pitkälti nimensä esikuvan mukaiselta juuressalaatilta, on sen maku kaukana joulupöytien täytteenä tunnetusta salaatista. Voimakas seesamin- ja limenmaku. Valkosipulia ja tuoreita yrttejä. Voisin kuvitella tällaista tehtävän perheissä jossa sen osapuolet ovat toiselta puolen maapalloa lähtöisin eivätkä saa keskenään päätettyä päivän ruokalistaa…

…itse päädyin tähän, kieltämättä aavistuksen kieroutuneeseen salaattiin puhtaasti sattuman kautta. Halusin lampaanpaistilleni aavistuksen eksoottisemman makumaailman omaavan lisukkeen, kaapistani ei kuitenkaan löytynyt mautehyllyn antimia enempää kuin juureksia ja parhaat päivänsä nähnyt korianteripuska.

Lämmin seesamirosolli

  • 2 palsternakka
  • 2 porkanaa
  • 2 punajuurta
  • 2 valkosipulinkynttä puristettuna
  • 1 dl silputtua korianteria
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 1/2 limen puristettu mehu
  • ripaus sokeria ja suolaa.

Kuori ja pilko juurekset. Kuutioi ne suurinpiirtein samankokoisiksi paloiksi. Keitä juureksia 15 minuuttia. Valuta. Sekoita keskenään puristettu valkosipuli, seesamiöljy, limen mehu, suola ja sokeri. Kaada marinadi kattilaan juureksien joukkoon. Anna maustua kannella peitetyssä kattilassa 10 minuuttia.