Blogit 6.8.2013

Lampaankaretta, kukkakaalivaahtoa, kesäkurpitsaa ja kahvikastiketta

Kanelista ja valkosipulista pikantin makunsa saava lampaankare saa seurakseen pehmeän kukkakaalipyreen. Valkosipuliset kesäkurpitsanopat antavat yhdessä kahvikastikkeen kanssa lisää ryhtiä makuun. Kuulostaako makujen sekasotkulta? Voi kenties siltä kuulostaakin, sitä tämä ei kuitenkaan ole…voin häpeillemättä sanoa kyseessä olevan yhden parhaista koskaan tekemistäni aterioista.

En ole koskaan ollut mikään varsinainen pyreiden tai soseiden ystävä. Ravintoloissa tähän asti saamani soseet ovast järjestään olleet jotain joka ei ole maistunut miltään- olen sitä paitsi vielä aina epäillyt keittiön sillä salanneen liian kypsiksi valmistetut kasviksensa…soseeks vain kaikki ja laitetaan nimeksi keitto tai pyre. Sitähän ne hieman karrikoituna oikeastaan ovatkin, soseita joiden juoksevuus määrittelee niiden varsinaisen käyttötarkoituksen.

Jotain sellaista oli kukkakaalipyreestänikin tulossa, kiitos sattumalle, anteeksi äärimmäisen tarkalle kukkakaalin kypsyydelle- tuloksena oli taivaallisen hyvää, samettisen pehmeää ja pumpulimaisen ilmavaa kukkakaalivaahtoa.

Annoksen kaikki komponentit jatkoivat samalla linjalla…lampaan kanelia, yrttejä ja valkosipulia komppasivat kastikkeen kahvi ja mustaviinimarja. Pehmeyttä antoivat jo kehumani kukkakaalivaahto ja keltaisen kesäkurpitsanopan purutuntuma. Kehunko jo itseäni liikaa? Ei, silloin kun itse tehty ruoka räjäyttää tajunnan, se on hyvää isolla hoolla. Jokainen joka on joskus jossain onnistunut 100-prosenttisesti tietää tunteen. Tai paremminkin, jos olet joskus maistanut ruokaa jonka jokainen komponentti ja maku on harmoniassa keskenään, tiedät mitä tarkoitan.

Lampaankaretta, kukkakaalivaahtoa, kesäkurpitsaa ja kahvikastiketta

Lampaankare

  • 1 rivi lampaankaretta
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 3 rkl valkoviinietikkaa
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • kourallinen tuoretta timajamia silppuna
  • puoli kourallista tuoretta persiljaa silppuna
  • 1 rkl soijakastiketta
  • 1/2 rkl mustapippuria rouhittuna
  • suolaa paistamisen yhteydessä.

Puhdista kare enimmistä kalvoista. Jos haluat kareestasi oikeaoppisen, puhdista kylkiluut lihasta paljaaksi (itse en sitä tehnyt). Sekoita mausteet ja hiero tahna kareen pintaan. Anna maustua 1-2 vuorokautta jääkaapissa.

Paista pinnat kuumalla (valurauta)pannulla. Kypsennä uunissä 150-160C/20min. Kääri folioon ja anna vetäytyä kymmenisen minuuttia. Leikkaa kyljykset erilleen terävällä veitsellä.

Kukkakaalivaahto

  • 1 kukkakaali
  • 1 tl suolaa
  • ripaus valkopippuria
  • 75 g ranskankermaa.

Paloittele kukkakaali raakana. Keitä se kypsäksi suolalla ja pippurilla maustetussa vedessä. Kypsennyksen aikana tarkkaile kukkakaalin kypsyyttä, kukkakaali ei saa kypsyä pisteeseen jossa se alkaa murtua reunoista. Valuta huolellisesti. Laita palat kapeaan ja korkeaan astiaan, esim. litran kannuun. Soseita kukkakaali huolellisesti sauvasekoittimella. Lisää ranskankerma ja poraa sose ilmavaksi liikuttamalla sauvasekoitinta koko kannun matkalta edestakaisin.

Valkosipuliset kesäkurpitsanopat

  • 1 pieni keltainen kesäkurpitsa kuorittuna ja 1*1 sentin kuutioiksi leikattuna
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1 dl tuoretta persiljaa
  • oliiviöljyä
  • ripaus suolaa.

Kaada pannulle öljyä niin että pohja peittyy. Purista valkosipulin kynsi öljyyn ja kuumenna öjyä miedolla lämmöllä n. 10 minuuttia. Nosta lämpöä ja lisää kesäkurpitsakuutiot. Kuullota nopeasti n. 2 minuutin ajan, rakenteen tulee säilyä purtavana. Lisää persilja ja suola, sekoita ja tarjoile välittömästi.

Kahvikastike

  • 1 dl vahvaa kahvia
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl mustaviinimarjahilloa tai hyytelöä
  • 1 rkl tuoretta persiljaa
  • 1 tl ruokosokeria
  • 1/2 laakerinlehti
  • muutama mustapippuri
  • 2 rkl voita
  • suolaa.

Lisää kaikki ainekset kattilaan. Keitä liemi puoleen. Siivilöi, ja kiillota kastike sekaan vatkatulla voilla. Älä enää kuumenna kastiketta.

Kommentit (3)

Kiitos!
Resepti on tulostettu ja lähtee tänään kauppalistan mukaan. Viikonloppuna herkutellaan!

Kahvikastikkeen ohjeessa ei ole veden määrää. 1 dl?

Vedestä oli tosiaankin jäänyt yksikkö pois…korjattu.

Kiitoksia Elli-Pellille tarkkaavaisuudesta :).

Kiitos!
Resepti on tulostettu ja lähtee tänään kauppalistan mukaan. Viikonloppuna herkutellaan!

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *