Blogit 2.9.2013

Lampaanviulua ja paahdettua kurpitsaa

Aina toisinaan tekee mieli ratsastaa, tapella tai miekkailla, vaikka tuleen sukeltaa. Anteeksi väärä foorumi ja väärä blogi, olkoon. Jutunhan piti alkaa näin…aina toisinaan tekee mieli lihaa joka maustetaan, haudutetaan, kärvennetään ja lopuksi asetellaan pinseteillä lautaselle valokuvan ottamista varten. Kyllä, mikään ei ole niin upea tunne kuin saada kokonaisena uuniin menneestä lampaan takajalasta lautaselle annos jossa jokaisen perunan sijaintikin on etukäteen mietitty. Uskokaa pois, olen tällä kertaa jopa tosissani.

Itselläni lampaan syönti rajoittui aikaisemmin lähes pelkästään pääsiäiseen. Viime vuosien aikana olen yrittänyt päästä tavasta hiljalleen eroon, onhan lammas lihan makunsa puolesta lähes riistaan verrattava. Huomioitavaa on muuten se, että puhun nyt lampaasta, en karitsasta. Karitsa on toki mureampaa ja helpommin valmistettavaa, lampaassa puolestaan on makua huomattavasti enemmän. Valmistuksen puolesta se kuitenkin vaatii enemmän malttia ja aikaa.

Tämän kertaisen lampaan – tai paremminkin pari palaa siitä, sain työkaverilta ilman ennakkovaroitusta. Ps…Kaikki muutkin tutut ja tuntemattomat, te joilla lojuu pakastimen nurkissa ylimääräisiä lampaanviuluja, voin uhrautua puolestanne ja syödä ne.

Lampaanviulua ja paahdettua kurpitsaa

Viulu ja sen maustaminen

  • 1 lampaan viulu
  • 1 rkl mustapippuria rouheena
  • 1 rkl savusuolaa
  • 2 tl muscavado sokeria
  • 1/2 rkl kuivattua rosmariiniä tai 1 rkl tuoretta
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 2 valkosipulin kynttä puristettuna
  • halutessasi voit lisätä myös 1 rkl savustettua chiliä.

Sekoita mausteet keskenään. Hiero seos lihan pintaan ja anna maustua 1-2 päivää jääkaapissa.

Kääri viulu folioon mutta puhkaise folion alaosaan muuta reikä jotta saat viulusta valuvan nesteen helpommin talteen. Laita folioon kääritty viulu uunivuokaan. Kypsennä uunissa 125C/n. 5h. Anna lihan jäähtyä ennen folion poistamista. Poista folio. Paloittele liha reilun suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita palat paistoliemeen. Kuumenna uuni 250C ja anna lihojen lämmetä viitisen minuuttia – ja samalla myös ruskistua hieman päältä. Turha mainitakaan liemen olevan uskomattoman herkullista.

Paahdettua kurpitsaa

  • n. litran verran paloiteltua kurpitsaa
  • 1/2 rkl kanelia
  • 2 rkl hunajaa
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 tl suolaa.

Määrät ovat sinne päin, jokainen käyttäköön kurpitsan määrän suhteen tervettä maalaisjärkeä. Tarkoituksena on maustaa kurpitsa kevyesti kanelilla, eikä suinkaan tehdä lanttulaatikolta maistuvaa kurpitsalisuketta.

Sekoita mausteet kurpitsalohkojen sekaan. Kypsennä 200C/25-30 min. Kurpitsalohkojen kanssa voi laittaa yhtä aikaa kypsymään myös muutaman esikeitetyn perunan.