Paahtaja 31.1.2017

Linssipataa ja paahdettuja bataatteja

Vegaanihaaste päättyy blogissani linssipataan. Raaka-aineeseen jossa luultavasti kaikkein parhaiten kulminoituu vegaanisuuden liittyvät kaikki streotypiat. Raakaa-aines joka näyttää oudolta ja maistuukin luultavasti omituiselta…

linssipataa ja bataatteja

…ja allekirjoitin itsekin nämä väitteet ennen kuin ”löysin” linssit pari vuotta sitten. Sitä ennen käsitykseni linsseistä oli jotakuinkin edellä mainitun kaltainen. Jotain omituista ituhippeilijöiden ruokaa. Asiaa ei auttanut se, että turhaa tietoa säilyttävään osaan muistissani on taltioitunut pari ruutua vanhasta Aku Ankasta, stripistä jossa Roope Ankka söi halpaa linssikeittoa koska oli liian pihi muuta ostaakseen.

Mitä sitten linssit ovat? Wikipedia kertoo linssin eli kylvövirvilän kuuluvan hernekasveihin ja muistuttavan virnoja ja nätkelmiä. Nyt vegaanisen tammikuun ansiosta tiesin jo entuudestaan härkäpavun olevan yksi virnoista. Syy sille, että miksi linssejä syödään, on niiden korkea proteiinipitoisuus (ja edullisuus). Niitä syödäänkin luonnostaan paljon Lähi-Idässä ja Intiassa. Ja kiitos proteiinien, kautta maailman vegaanien ja luontaisen proteiinin saannin puolesta vannovien lihasten kasvattajien joukossa.

Linssipataa ja paahdettuja bataatteja

  • 2 dl vihreitä linssejä
  • 1 punasipuli silppuna
  • n. 10 aurinkokuivattua tomaattia silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä silppuna
  • 1 rkl kapriksia
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus mustapippuria ja suolaa
  • n. 2dl kasvislientä.

Huuhtele linssit huolellisesti. Keitä linssejä 10 minuuttia. Kuullota punasipulia, valkosipulia, aurinkokuivattuja tomaatteja ja kapriksia pari minuuttia. Lisää sekaan linssit, kasvisliemi suola ja pippuri. Hauduta kunnes linssit ovat kypsiä (ei haittaa vaikka niihin jää pieni purutuntuma).

  • 1 bataatti
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • ripaus suolaa.

Kuori bataatti. Kuutioi se suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita öljy ja suola bataattikuutioiden sekaan. Paahda uunissa 225C/20 min.