Paahtaja 22.6.2016

Lohta grillissä kolmella eri tavalla

Lohi on omasta mielestäni Juhannuksen ehdoton kunkku. Ilman sitä (mielellään mahdollisimman monella tavalla valmistettuna) Juhannus ei ole oikea Juhannus. Sen kunniaksi keräsin kolme omaa lohireseptisuosikkiani- jokainen resepteistä on mahdollista valmistaa grillissä ja vieläpä yhdestä ainoasta lohifileestä…

Lohta grillissä kolmella tavalla

Kuulostaako liian hyvältä ja helpolta ollakseen totta? Sitä nämä reseptit eivät ole, tai siis ovat hyviä ja helppoja- ja kaiken lisäksi onnistuvat takuulla jokaiselta.

Lohta grillissä kolmella eri tavalla

  • n. 1 kg ruodottomaksi fileroitu lohifilee

Leikkaa fileestä pitkittäissuunnassa sen ohut osa pois – siis sivu jossa kylkiruodot olivat. Fileroi tämän jälkeen fileen paksumpi osa nahattomaksi. Leikkaa nyt fileen ohut osa (se jossa on nahka) annospaloiksi. Leikkaa tämän jälkeen fileen paksu osa (se josta äsken poistettiin nahka) kahtia.

Valkoviinissä (tai siiderissä) haudutettua lohta

  • n. 400 g nahattomaksi fileroitua lohta (se toinen puolikas äsken kahtia leikatusta fileen paksusta osasta)
  • 1,5-2 dl valkoviiniä ja Ranskalaista omenasiideriä
  • lehtipersiljaa tai muuta tuoretta yrttiä
  • suolaa ja pippuria
  • foliota.

Leikkaa nahaton lofifile annospaloiksi. Ota foliosta kaksi reiluhkoa palaa ja asettele ne päällekkäin. Aseta tämän jälkeen folion päälle annospala lohta. Ripottele päälle suola, pippuri ja persilja. Taita folio nyt nyytiksi. Kaada nyyttiin lohen päälle n. 1/2 dl valkoviiniä tai siideriä. Toista sama lopuille annospaloille.

Aseta nyytit grillin ylätasolle tai sen renoille. Kypsennä maltillisella lämmöllä n. 20-30 minuuttia.

Seesamilohi

  • n. 400 g nahattomaksi fileroitua lohta (se toinen puolikas äsken kahtia leikatusta fileen paksusta osasta)
  • 2 rkl seesamiöljyä
  • 2 rkl riisiviinietikkaa
  • 2 tl suolaa
  • valkopippuria.

Sekoita keskenään seesamiöljy, riiisiviinietikka, suola ja pippuri. Levitä seos lohifileelle ja anna maustua pari tuntia jääkaapissa (voit korvata seesamiöljyn oliiviöljyllä ja riisiviinietikan valkoviinietikalla- maku on tällöin tietysti eri). Paista molemmin puolin öljytyn ritilän päällä 10 sekuntia – leikkaa filee tämän jälkeen poikittaissuunnassa noin yhden sentin paksuisiksi annospaloiksi.

Grillilohi

  • n. 200 g nahallista ja ohutta lohifilettä
  • oliiviöljyä
  • suolaa ja pippuria.

Öljyä fileen nahka. Ripottele lihapuolelle suolaa ja pippuria. Grillaa mahdollisimman kuumassa grillissä kunnes nahka hiillostuu- aikaa siihen ei saisi mennä 1-2 minuuttia kauempaa.

Tarjoa annokset yhdessä tai erikseen. Suosittelen aloittamista kuitenkin Seesamilohella, sen jälkeen Grillilohi ja viimeiseksi Valkoviinilohi…tai päinvastoin.