Paahtaja 8.9.2017

Metsäsienipiirakka

Teen itse syksyllä usein sienipiirakan heti sienestä kotiuduttuani. Käytän piirakkaan sieniä sekalaisesti, lähes aina siinä on vähintäänkin kahta eri sienilajia- joskus kolmeakin. Yleensä piirakkaani päätyvät sienet joita satun keräämään vain vähän muiden sienten viedessä enimmän tilan sienikoristani. Ne sienilajit joita löysin enemmän, pakastan tai kuivaan myöhempää käyttöä varten.

metsäsienipiirakka

© Teijo Salonpää

Omia suosikkeja piirakkasieninä on kangas- ja keltahaperot, voitatit ja kangaspalsamikorouskut. Kaikki mainitut sienet, myös kangaspalsamikorouskut ovat käyttökelpoisia ilman ryöppäystä. Jos haluat laimentaa kangaspalsamikorouskun kirpeää makua, voi sen kuitenkin kiehauttaa ennen käyttöä.

Itse innostuin sienestämisestä muutamia vuosia sitten. En tuntenut alussa käytännössä yhtäkään sientä,  ensimmäisiä poimimiani sieniä olivatkin keltahaperot joita on käytännössä mahdotonta sekoittaa muihin sieniin. Edelleenkään en pidä itseäni kovinkaan kummoisena sieniasiantuntijana, tunnistan kuitenkin kohtuullisen hyvin haperot, tatit ja rouskut. Intoa on tietysti myös lisännyt hyvien hapero- ja rouskupaikkojen löytäminen.

Metsäsienipiirakka

Ohje on 16-20 senttiä halkaisijaltaan olevalle piirakkavuoalle tai muulle uuninkestävälle paistoastialle.

  • 200 g lehti- tai piirakkataikinaa.

Kaulitse taikina leivinpaperille. Nosta taikina paistoastiaan. Jätä yli jäänyt taikina roikkumaan ja nosta se viimeisenä osaksi täytteen päälle.

  • n. 2-3 dl puhdistettuja metsäsieniä (ryöppää tarvittaessa rouskut ennen käyttöä)
  • 125 g mozzarellaa
  • 1 dl kermaa
  • 2 kananmunaa
  • 1/3 punttia tuoretta lehtipersiljaa
  • 1 shalottisipuli
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl valkopippuria
  • tilkka öljyä.

Ruskista sienet kevyesti tilkassa öljyä. Sekoita kaikki ainekset. Levitä täyte piirakkapohjan päälle. Nosta ylijäänyt taikina täytteen päälle. Paista 200C/30-40 minuuttia uunista riippuen.