Paahtaja

Nyhtökaura-nuudeliwok

21.3.2017 Teksti: Teijo Salonpää

Oman yhden miehen empiirisen tutkimuksen perusteella voisin sanoa nyhtökauran ihastuttavan ja vihastuttavan. Itseäni se lähinnä ihastuttaa, omasta mielestäni kauran, tai paremminkin viljan sivumaku on toimiva ja hyvä maku…jotkut toiset puolestaan pitävät nyhtistä pelkkänä lihankorvikkeena ja trendin harjalla ratsastavana muotiruokana…

nyhtökaura-nuudeliwok

…ymmärrän lähes täysin nyhtikseen kohdistuvan kritiikin. Ymmärrän senkin että kritiikkiä antavat henkilöt jotka eivät ole edes maistaneet kyseistä tuotetta – ruoka on on tunteita herättävä asia, perinteisiä ruokailutottumuksia tai suhtautumista siihen on vaikea muuttaa yhtäkkiä. Siitäkin huolimatta että Suomalaisten ruokailutottumukset ovat muuttuneet rajusti etanapostin ja sähköpostin aikakausien vaihtuessa ja huolimatta siitä, että nyhtis ei ajatukseltaan eroa paljokaan esimerkiksi kananugeteista tai muista prosessoiduista eineksistä. Tavallaan nyhtökaurahan on jatkumoa tässä enemmän tai vähemmän prosessoitujen ruokien esiinmarssissa, siis sellaisten ruokien joiden alkuperää on lopputuotteesta vaikea enää hahmottaa.

Kaikesta tästä huolimatta on nyhtökaura vakiinnuttanut asemansa omassa keittiössäni. Käytän nyhtökauraa lähinnä arkena, silloin kun ruoan laittoon ei ole mahdollista käyttää paljoa aikaa. Olen kokeillut perinteisten liharuokien matkimista nyhtökauran avulla, nyhtökaurakäristys oli jopa hyvää. En kuitenkaan tee käristystä kuin pari kertaa vuodessa, siihen ei vaikuta oikeastaan lainkaan käristyksen raaka-aine. Voi kuulostaa hassulta, silloin harvoin kun käristystä kuitenkin teen, tai paremminkin niin kauan kuin miellän itseni sekasyöjäksi (joka ei välttämättä ole edes pysyvä olotila) haluan käristykseni olevan voissa paistettua ja porosta tai hirvestä tehtyä.

Nyhtökaura onkin itselleni se arkinen raaka-aine jota käytän samassa tilanteessa kuin joissain toisessa perheissä käytettäisiin jauhelihaa tai kanasuikaleita. Jostain syystä vieläpä aasialainen ruoka, tai ainakin aasilaiset wokit ovat arkiruokaa – sellaista jota ei tulisi mieleenkään tehdä viikonloppuisin. Sellaisten ruokien raaka-aineeksi nyhti onkin kuin tehty.

Nyhtökaura-nuudeliwok

 • 1 pkt maustamatonta nyhtökauraa
 • 2 rkl seesamiöljyä.

Sekoita seesamiöljy nyhtökauraan. Paahda uunissa 250C/5 minuuttia eli kunnes nyhtökaura on hieman rapeutunut.

 • 2 rkl soijakastiketta
 • 1 limen puristettu mehu
 • 1 rkl kalakastiketta
 • 1 tl sokeria.

Sekoita marinadin ainekset. Sekoita marinadi paahdettuun nyhtökauraan ja anna maustua wokkaamisen ajan.

 • 2-3 rullaa täysjyvänuudelia
 • 1 sipuli suikaleina
 • 1 porkkana suikaleina
 • tilkka öljyä
 • kourallinen korianteria.

Keitä nuudelit ohjeen mukaan kypsiksi. Wokkaa nopeasti kasvikset. Sekoita nyhtökaura ja korianteri nuudelien sekaan. Tarjoa välittömästi.