Paahtaja 21.5.2017

Nyhtöpossuhodarit ”hapankaalikimchillä” ja seesamimajoneesillä

Näiden nyhtöpossulla täytettujen hodarisämpylöiden tekoon ei kannata alkaa kiireessä. Mutta jos varaat aikaa, palkitsee lopputulos takuulla makunystyräsi! Nyhtöpossu maustetaan korianterilla, valkosipulilla ja soijalla, pikakimchi puolestaan valmistuu kaikkien puritanistien kauhuksi hapankaalista, majoneesi saa säväyksen seesamiöljystä…ja kaikella tällä fuusiokeittiön ihanudeella täytetään itse tehdyt hodarisämpylät.

aasialaiset-pull-pork-sämpylät

Jos haluat, voit tietysti käyttää hodareissa myös aitoa kimchiä. Sen oikeaoppinen valmistus kestää kotioloissa vähintään 2-3 päivää, yksinkertaisesti siitä syystä, että fermentoituminen (tuttavallisemmin hapatus) ottaa oman aikansa. Ja ilman hapatuksen tuomaa aromia kimchi ei maistu oikeasti kimchille. Hapattumisen aikaan saamaa aromia ei voi myöskään uskottavasti matkia mitenkään muulla kuin toisella hapattamalla valmistetulla ruoalla.

Miksikö sitten itse väärensin kimchini hapankaalista, ruoasta jonka kaikki tietävät olevan Saksalaisten ja Venäläisten kansallisruokaa? Selitys on yksinkertainen, kaikki ns. kiinakaalipohjaiset pikakimchireseptit perustuvat happoon, yleensä omena- tai riisiviinietikkaan ja sen yhdessä käytettävään kalakastikkeeseen. Maku on parhaimmassakin tapauksessa korkeintaan sinnepäin, hapattamalla aikaansaatua aromia kun on vaikea väärentää. Hapankaali puolestaan tehdään kuten kimchikin, hapattamalla, ainoa ero käytännössä on käytettävä kaalilajike ja mausteet.

Jos  selitykseni tuntuu ontuvalta tai omituiselta, vielä erikoisemmaksi sen tekee kimchin taustatarina. Kimchiä on valmistettu Koreanniemimaalla yli tuhat vuotta sitten, mutta kiinankaalista sitä on tehty vasta 1800-luvulta alkaen, sitä ennen kiinankaalia kun ei kasvatettu Koreassa. Chiliä puolestaan oli alettu käyttämään jo sata vuotta ennen sitä kimchin maustamisessa.

Korealaiset itse ovat ymmärrettävästi nyreissään kansallisherkkunsa väärin ymmärretyistä resepteistä ja eri puolilla maailmaa valmistettavista kimchin kaltaisista kaalisalaateista joita kuitenkin kimchinä markkinoidaan. Etelä-Korea vetosi jopa Maailman terveysjärjestön ja YK:n elintarvike- ja maatalousjärjestön alla toimivaan Codex Alimentarius -toimikuntaan, jotta se loisi kansainvälisen standardin säätelemään kimchi-nimikkeellä myytävien ruokien valmistusta, ja jotta nimeä voitaisiin käyttää vain perinteiseen tapaan fermentoimalla valmistetuista ruuista. Standardi astui voimaan jo vuonna 2001, mutta ihan kaikkialle maailmassa tieto ei vielä ole tästä kantautunut.

Ja tiedän, myös tämän jutun otsikossa pitäisi olla ”chili-hapankaalisalaatti” eikä huomiota herättävämpi ”hapankaalikimchi”.

Nyhtöpossu hodarit ”hapankaalikimchillä” ja seesamimajoneesillä

Jos haluat, voit valmistaa nyhtöpossun myös yön yli kypsentäen.

Nyhtöpossu

  • 1 kg possunniskaa
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 rkl inkivääriä raastettuna
  • 1/2 punttia tuoretta korianteria
  • 2 rkl soijaa
  • 1 rkl seesamiöljyä.

Silppua korianteri, valkosipuli ja raasta inkivääri. Sekoita kaikki ainekset keskenään. Sivele maustetahna lihan päälle. Kääri liha folioon. Kypsennä uunissa 125C/3-4 tuntia. Ota liha uunista. Avaa folio ja nosta liha lautaselle jäähtymään. Ota paistoliemi talteen. Kun liha on hieman jäähtynyt, revi liha haarukalla nyhtöksi. Laita liha laakeaan ja uuninkestävään astiaan. Kaada paistinliemi lihan sekaan ja sekoita. Juuri ennen tarjoilua, ruskista lihan pinta uunissa 275C/5 minuuttia.

Hapankaali”kimchi”

  • 400 g hapankaalia
  • 1 tl suolaa
  • 1/2 rkl chilijauhetta
  • 1 tuore chili silppuna
  • 3 sentin pätkä inkivääriä raastettuna
  • 3-4 valkosipulinkynttä puristettuna.

Sekoita kaikki ainekset. Anna makujen tasaantua puolisen tuntia jääkaapissa.

Seesamimajoneesi

  • 1 kananmuna
  • 1 tl sinappia tai wasabia
  • 1/2 riisiviini- tai valkoviinietikkaa
  • ripaus suolaa ja pippuria
  • 3 rkl seesamiöljyä
  • 1,5 dl rypsiöljyä.

Laita rikottu kananmuna, sinappi, etikka, suola ja pippuri kapeaan ja syvään kulhoon tai paremmin mukiin. Esim. oluttuoppi käy oikein hyvin. Jyrää sauvasekoittimella ja lisää seesamiöljy. Lisää tämän jälkeen (sauvasekoittimen käydessä) rypsiöljy ohuena nauhana. Nosta majoneesi erilliseen tarjoiluastiaan.

Hodarisämpylät

  • 6 dl vehnäjauhoa
  • 2,5 dl maitoa
  • 25 g huoneenlämpöistä voita
  • 1/2 ps kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • voiteluun 1 kananmuna.

Lämmitä maito mikrossa n. 40 asteiseksi. Kaada maito yleiskoneen kulhoon. Liota kuivahiiva ja lisää sen jälkeen puolet jauhoista, pehmeä voi ja suola. Lisää loput jauhot ja vaivaa yleiskoneella viitisen minuuttia. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi. Jaa taikina 8 osaan ja leivo pitkulaisiksi sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota liinan alla puolisen tuntia. Voitele sämpylät munalla ja paista 225C/n. 10 minuuttia.