Blogit 18.3.2014

Okonomiyaki – Japanilainen munakas

Okonomiyaki tulee sanoista okonomi ”se mistä pidät” – ja yaki ”paistettuna”. Historian saatossa nimellä on alettu kutsumaan japanilaista kanamunapohjaista ruokaa, jonka täytteenä voi olla melkein mitä vain, perusmassan pysyessä kuitenkin aina samana. Okonomiyaki-ya:t – paikat joissa ruokaa tarjotaan, ovat usein pieniä perheyrityksiä, ja asiakaspaikkojen määrä voi rajoittua alle kymmeneen. Osassa paikoissa ainoat kiinteät paikat ovat suoraan paistolevyn edessä. Kyse on perinteisestä pikaruuasta jonka syömiseen ei ole tarkoitus käyttää koko iltaa.

Okonomiyaki-ya:n omistajapariskunta työn touhussa Gion geishakorttelissa.

Okonomiyakien perusreseptit jaetaan karkeasti eri koulukuntaan, Osakalaiseen ja Hiroshimalaiseen. Osakalaisen on raaka-aineidensa puolesta yksinkertaisempi, ja aidon osakalaisen okonomiyakin valmistaminen onnistuukin melkeinpä tavallisen marketin valikoimista saatavilla aineksilla. Ainoa eksoottisempi raaka-aine on dashi-liemi, jota sitäkin löytää jo helposti suuremmista kaupoista. Käytännössä lopputulos on paksu, kosteaksi jätetty munakas ja jonka makumaailma saa sukat pyörimään jaloissa.

Täytteiden määrä on osakalaisessa versiossa hillitty, liha ja/tai merenelävien tehtävä on toimia lähinnä ruuan sattumina munakkaan ollessa pääosassa. Massa sisältää lisäksi aina pienen määrän hienoksi silputtua valkokaalta.

Kuuden asiakkaan ravintolassa ruoka valmistetaan kirjaimellisesti asiakkaan silmien alla.

Hiroshimalaisessa versiossa kaalin määrä on moninkertainen osakalaiseen verrattuna, täytteet kypsennetään erikseen, eikä niiden määrässä turhaa säästellä. Annos kasataan kerroksittain, ja lopputulos muistuttaakin enemmän kerrosmunakasta, tai jopa pizzaa, kuin osakalaista esikuvaansa. Valmis annos koristellaan bonitolastuilla (joiden saanti Suomesta on enemmän kuin haastavaa) ja satunnaisesti majoneesilla.

Molemmille okonomiyakin versioille on yhteistä valmiin annoksen kostutus sivelemällä sen päälle hapanimelää okonomiyaki-kastiketta.

 

Tanukiyaki – okonomiyakin pikkuveli.

Okonomiyaki Osakalaiseen tapaan

  • 1 dl vettä
  • 1/2 dl dashi lientä
  • 100g vehnäjauhoa tai oikeaa okonomiyaki-jauhoa
  • 2 kananmunaa
  • 100 g hienoksi silputtua kaalta
  • 100 g purjoa silppuna.

Sekoita kaikki ainekset keskenään. Paista munakas keskilämmöllä molemmilta puolin rapeaksi, mutta niin että keskusta jää vielä hieman löysäksi.

Lähes aidolta maistuva Okonomiyaki-kastike

  • 5 rkl HP-kastiketta
  • 2 rkl ketsuppia
  • 3 tl hunajaa
  • 3 rkl soijakastiketta.

Sekoita kastikkeen ainekset. Anna maustua puolisen tuntia jääkaapissa.

Sivele kastiketta valmiin okonomiyakin päälle. Koristele majoneesilla, hillotulla inkiväärillä ja bonitolastuilla (mikäli sellaisia vain löydät).

Kommentit (2)

Juuri Osakasta tultuamme, voi vain todeta okonomiyakin vievän kielen mukanaan. Paistaminen tapahtui keskellä pöytää levyllä ja vei n. 20 min aikaa. Kaali oli mielestäni enemmänkin kiinankaalityyppistä ohuiksi suikaleiksi leikattua ja täytteessä vähän katkoja ja muuta merenelävää! Päälle majoneesin tapainen ja lisäksi ruskea okonomiyaki-kastike, joka kylläkin oli mielestäni hieman liian makea. Mutta kokonaisuus todella hyvä 🙂

Erittäin mielenkiintoinen ja ajatuksia herättävä juttu.
Vaikka kaikkia aineita ei löytäisikään, tuo avaa mahdollisuudet omille muunnelmille.
Kaalisilppua munakkaaseen – ei olisi tullut mieleen.

Juuri Osakasta tultuamme, voi vain todeta okonomiyakin vievän kielen mukanaan. Paistaminen tapahtui keskellä pöytää levyllä ja vei n. 20 min aikaa. Kaali oli mielestäni enemmänkin kiinankaalityyppistä ohuiksi suikaleiksi leikattua ja täytteessä vähän katkoja ja muuta merenelävää! Päälle majoneesin tapainen ja lisäksi ruskea okonomiyaki-kastike, joka kylläkin oli mielestäni hieman liian makea. Mutta kokonaisuus todella hyvä 🙂

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *