Paahtaja

Omenasiideri-sienirisotto mesisienistä

25.9.2016 Teksti: Teijo Salonpää

Sienirisotto on varmaankin yksi tunnetuimmista sieniruoista, ainakin jos tunnettavuutta mittaa blogeissa julkaistavilla resepteillä.  Oma versioni on kohtuullisen perinteinen, mutta…syvä huokaisu ja jatko, sen ainekset poikkeavat hieman valtavirrasta.

Omenasiideri-sienirisotto mesisienistä

Risoton sieninä käytin vaihtelun vuoksi mesisieniä. Pannulle päätyneet sienet keräsin muuten roskia viedessä taloyhtiön pihamaalta, noin kaksi metriä omalta ulko-oveltani. Tätä kirjoittaessa olen käynyt samalla apajalla jo toisenkin kerran, ja elättelen toivoa kolmannestakin sadonkorjuusta.

Mesisieni poikkeaa makunsa hieman muista sienistä, se nimittäin maistuu hieman metallille. Metallin mausta pääsee kylläkin eroon ryöppäämällä mesisieniä viitisen minuuttia. Käsittelyn jälkeen mesisienet ovatkin oikein hyviä ja käyttökelpoisia ruokasieniä.

Ja sitten nesteeseen. Suosittelen käyttämään hyvää ranskalaista omenasiideriä, sellaista jota myydään Alkossa isossa luonnonkorkilla suljetussa pullossa. Tällainen siideri maistuu omenalta, hieman- tai oikeastaan aika paljonkin hyvässä mielessä mädältä omenalta. Ja maku siirtyy tottakai ruokaan…

…risoton kruunaa pippuri-tuorejuusto. Ei siis parmesaania tai muutakaan kovaa juustoa. Juusto lisätään valmistuksen lopussa siten, että osa siitä sulaa ruokaa, osa jää hieman kiinteäksi, irrallisiksi makupaloiksi. Lopuksi annos koristellaan oliiviöljyssä paistetuilla ja kanelilla maustetuilla omenasiivuilla.

Omenasiideri-sienirisotto mesisienistä

Voit käyttää sieninä muitakin kuin mesisieniä- esim. ryöpätyt rouskut toimivar ruoassa oikein hyvin.

  • 5 dl tuoreita sieniä tai n. 3 dl ryöpättyjä ja valutettuja
  • 3 dl risottoriisiä
  • 1 sipuli silppuna
  • 4-5 dl kasvislientä (esim. fondista)
  • 3 dl omenasiideriä
  • 150 g ranskankermaa
  • 100 g mustapippuri-tuorejuustoa
  • nokare voita paistamiseen
  • 1/2 punainen omena.

Esivalmistele sienet. Ruskista sienet kevyesti voissa ja lisää sipuli. Kuullota kunnes sipuli muuttuu läpikuultavaksi. Lisää riisi ja sekoita sienten ja sipulin sekaan. Lisää siideri ja anna kiehahtaa. Anna siiderin imeytyä riisin sekaan. Lisää tämän jälkeen kasvislientä pari kauhallista kerrallaan, sekoittele riisiä samalla laiskahkoksi. Kun neste on imeytynyt riisiin ja se tuntuu maistettaessa lähes kypsältä (n. 20 minuutin jälkeen), lisää tuorejuusto ja ranskankerma. Ota pannu pois liedeltä sekoita.

Leikkaa omenasta ohuita siivuja. Mausta omenasiivut kanelilla. Paista siivut nopeasti rapeiksi voissa pannulla. Tarjoa yhdessä risoton kanssa.