Blogit 16.4.2013

Paahtaja: Avocadopapukeitto

Avocado on nykyisin kovasti muodissa oleva raaka-aine. Luulen että syynä tähän on sen laadun parantuminen, vielä muutama vuosi sitten myynnissä olevat avocadot saattoivat olla yhtä aikaa pilalle menneitä ja raakoja.

Oma avocadokeittoni on näennäisesti sametin pehmeä- ulkonäkö kuitenkin hämää, makumaailma lähenee guagamolea ja onkin yhtä aikaa raikas mutta kuitenkin voimakas. Raikkauden lähteenä on lime ja sitruunamelissa, potkua puolestaan tuo chili ja valkosipuli…avocadon tehtävä onkin olla laukaisualustana ja iskunvaimentajana makujen sinfonialle.Keitossa olevat pavut antavat purutuntumaa, sekä sosekeitoista usein puuttuvaa rakennetta.

Pavuista vielä pari sanaa…vaikka kiusaus tölkkipapujen käyttöön olisikin suuri, älä kuitenkaan käytä niitä. Kuivatut vaaleat pavut ovat se ainoa oikea valinta. Makua ei näiden kahden vaihtoehdon välillä voi edes verrata…toinen niistä on raaka-aine- ja toinen pelkkä eines.

Avocadopapukeitto

  • 1 dl vaaleita kuivattuja papuja

Liota papuja yön yli. Valuta ja huuhtele. Keitä papuja 30 minuuttia suolalla maustetussa vedessä.

  • 3 kypsää avocadoa kuutioituna
  • 1 limen puristettu mehu

Sekoita limen mehu kuutioidun avocadon päälle ja sekoita. Se estää avocadon tummumisen.

  • 1/2 sipuli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 thai-chili
  • 5 dl vettä
  • 2 rkl kasvisfondia
  • 1 dl silputtua sitruunamelissaa
  • muutama basilikan lehti
  • mustapippuria myllystä
  • suolaa
  • oliiviöljyä
  • (3 rkl ranskankermaa).

Kuullota silputtua sipulia oliiviöljyssä. Lisää avocadokuutiot limen mehuineen ja valkosipuli. Kääntele niin, että valkosipulin aromi alkaa irrota. Lisää mausteet, vesi ja fondi. Keitä 20 minuuttia kannen alla.

Soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderillä. Lisää pavut lämmitä ne keitossa. Mikäli haluat keittoon kermaisuutta, lisää juuri ennen tarjoilua vielä ranskankerma.