Blogit 7.8.2010

Paahtaja: Blackened lohta

…eli kärtsättyä lohta. Parempaa suomennosta en kyllä keksi tälle kreolilaisen keittiön ilmiölle. Blackened tarkoittaa siis lihan/kalan kypsentämistä siten että pinta on käräytetty ja lähes palanut. Kypsennystä ennen pintaa hierotaan mausteseos jota myös rubiksi kutsutaan.

Rubeja myydään nykyisin Suomalaisissa kaupoissakin, mitään ihmeellistä niiden tekemisessä ei kuitenkaan ole, ja rubin saa tehtyä perus mausteistakin. Itse käytin rubissa pariakin erikoisempaa, pekonisuolaa ja Blair’s Death Rain Chipotlea…kumpaakin saa Suomesta mutta ei tietääkseni muualta kuin nettikaupoista.

Blackened lohta

  • 600 g lohen ruodotonta filettä
  • paprikajauhetta
  • pekonisuolaa
  • Blair’s chipotlejauhetta
  • kuivattua salvia
  • mustapippuria

Sekoita mausteet keskenään- kaikkia mausteita tulee saman verran, noin 1/2 tl. Hiero mausteseos lohen pintaan. Kypsennä 275C/n. 10minuuttia grillivastuksen alla. Kypsennyksen lopussa uuni lultavasti täyttyy savusta ja palovaroitin laukeaa…siinä vaiheessa uuni kannattaakin sammuttaa ja kutsua kaverit syömään.

Blackened lohi sopii tarjottavaksi vaikkapa salaatin ja lohkoperunoiden kera.