Blogit 18.11.2010

Paahtaja: Broileria ja kvinoaa

Tästä ruuasta oli tarkoitus tulla broileri-taboullehia…ei tullut, ei. Kauppaan mennessäni kohta josta normaalisti nappaan bulgurit mukaani ammotti tyhjyyttä. Kuskus olisi tietysti menetellyt hyvänä korvikkeena…paitsi, että kuskusin rakenne on täysin eri kuin bulgurin. No onneksi hyllystä löytyi kvinoaa- jopa kahtena eri versiona…mukaan tarttui se ihan tavallista, olin pihillä päällä enkä raaskinut ostaa luomuversiota, teko josta podin huonoa omaatuntoa usean minuutin ajan ja jonka seurauksena joudun luultavasti hakeutumaan terapiaan takautuvien traumojen johdosta.

Ja sitten ihan asiaan. Ruuan voi tehdä kahdella eri tavalla. Oma versioni on hidas ja vaatii hieman vaivannäköä ja suunnittelua etukäteen…valmistus aloitetaan keittämällä broilerin koivista liemi- joka puolestaan kannattaa tehdä jo edellisenä iltana. Vaivannäön palkintona on ihan aikusten oikea kanaliemi ja jonka makua ei kuutiosta löydä. Toinen vaihtoehto on käyttää kanaliemikuutiota- ruoka tulee nopeasti mutta ei se samalta maistu…ihan hyvää siitä tulee, en itsekään aina viitsi ihan kaikkea alusta asti tehdä. Jos yhtään viitseliäisyyttä löytyy niin liemen keittämistä kannattaa kuitenkin kokeilla.

Broileria ja kvinoaa

Liemi:

  • 3 maustamatonta  broilerin koipea
  • 1.5 l vettä
  • 1 tl (savu)suolaa
  • muutama mustapippuri
  • kokonainen kuivattu (Guajillo) chili

Kaada kylmä vesi kattilaan koipien päälle. Kiehauta ja poista pinnalle kertyvä vaahto. Lisää mausteet. Anna liemen poreilla pari tuntia tai kunnes nestettä on puolet alkuperäisestä määrästä…koipien kypsyminen kestää vajaan tunnin. Mitään haittaa tunnin ylimäääräisestä keittämisestä ei kuitenkaan ole.

Perkaa broilerin koivet. Siivilöi liemi. Jos valmistit liemen edellisenä päivänä niin liemi kannattaa säilyttää jääkaapissa…liemessä oleva rasva nousee liemen pinnalle josta se on yön jälkeen helppo poistaa.

Safkan laitto:
  • 2 dl kvinoaa
  • 4 dl äsken tehtyä kanalientä
  • 1 porkkana pilkottuna

Huuhtele kvinoa huolellisesti. Kuumenna liemi ja ja lisää kvinoa ja porkkana. Keitä pakkauksen mukaan kypsäksi.

  • 2 rkl aurinkokuivattujen tomaattien säilöntäöljyä
  • 2 punasipulia
  • 4 valkosipulin kynttä
  • 1/2 keltainen paprika
  • 1/2 punainen paprika
  • 10 siivua aurinkokuivattua tomaattia
  • kuivattua basilikaa

Silppua kasvikset ja freesaa ne tomaattien öljyssä. Lisää valkosipuli viimeisenä ettei se pala ja muutu kitkeräksi. Lisää Kypsä kvinoa ja breilerin liha. Sekoita ja tarjoile salaatin kera.

Tässä vaiheessa pöydälläsi pitäisi olla vielä 3 dl käyttämätöntä kanalientä…lientä ei kannata kaataa pois. Liemi säilyy pakkasessa josta sen voi hyötykäyttää myöhemmin.