Blogit 1.4.2013

Paahtaja: Chili-inkiväärinieriää ja lime-korianterikastiketta

Olen aina ollut suuri Aasilaisen ruuan ystävä. Ainoa miinus ystävyydessä on se, etten ole koskaan nähnyt vaivaa opetella eri maiden keittiöiden eroavaisuuksia. Erotan kyllä Thaimaalaisen Kiinalaisesta ja Japanilaisen muista – Laos ja Vietnam, Malesia, sitten meneekin jo sekaisin.

 

Siitä että onko tämänkertainen juttuni aihe edes peräisin Aasiasta, en ota lainkaan kantaa. Sovitaan vaikka niin, että katsoin Vietnamia ja tein kuitenkin Meksikolaista- ja siinä samalla ajattelin myös Ranskaa. Kantavana voimana ruualle oli oikeastaan kastike, perinteisen beurre nanteisen muuntaminen maultaan joksikin ihan muuksi. Pientä leikittelyä perinteisen tekniikan kustannuksella, makumaailman soveltamisen sellaiseksi jollaista ruuasta ei arvaisi löytyvän. Apuun astuivatkin lime ja korianteri- näillä mausteilla kastikke sai sellaisen faceliftauksen, että automaailmassa samasta teosta olisi keksitty jo täysin oma autoluokkansa, mallinimike vähintään. Beurre Koivuharju…kuulostaa omaan korvaan melkoisen hyvältä.

Lautasen ehdoton kunkku on kuitenkin nieriä. Kalan maun salaisuus piilee pekonin rasvassa, chilissä ja inkiväärissä. Luit asken ihan oikein. Kala kypsennetään pekonin rasvassa johon on uutettu chiliä ja inkivääriä. Uuttamisen sivutuotteena syntyvät myös inkiväärilastut, komponentti joka kruunaa koko annoksen.

Lime-korianterikastike ja chili-inkiväärinieriää

Lime-korianterikastike

  • 1 limen puristettu mehu
  • 2 dl vettä
  • 1 sipuli silppuna
  • 1 valkosipulin kynsi
  • 1/3 punttia korianteria
  • 1 dl kuohukermaa, jos haluat lisää vibaa ruokaan, korvaa kookosmaidolla
  • suolaa ja pippuria
  • 2 rkl voita pieninä kuutioina

Laita laita kaikki muut ainekset paitsi kerma ja voi kattilaan. Keitä liemi puoleen. Siivilöi. Lisää kerma ja keitä jälleen puoleen. Ota kattila liedeltä ja vatkaa sekaan voikuutiot.

Chili-inkiväärinieriä

  • 1 nieriä fileroituna
  • 2 pekonin siivua
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • n. 5 sentin pätkä inkivääriä
  • muutama kuivattu pieni thai-chili
  • suolaa maun mukaan

Sulata pekonin rasva miedolla lämmöllä. Poista pekoni pannulta. Lisää perunankuorimaveitsellä siivutettu inkivääri ja kuivatut chilit. Anna makujen imeytyä rasvaan miedolla lämmöllä. Kun inkivääri alkaa ruskistumaan (johon pitäisi mennä > 20 min. aikaa), siivilöi rasva ja ota inkivääri talteen. Laita inkiväärilastut kuivumaan talouspaperin päälle. Lisää reilusti lämpöä, ruskista nieriä nahkapuoli alaspäin niin että nahkasta tulee rapea. Käännä fileet ja ota pannu pois liedeltä. Pannun jälkilämpö kypsentää kalan loppuun ja jättää sen sisältä meheväksi.

Tarjoa esim. basmati- tai villiriisin kanssa.