Blogit 26.6.2012

Paahtaja: Fenkolibroileria ja ratatouillea

Fenkoli on yksi kasviksista jonka kanssa en ole koskaan päässyt oikein kaveriksi. Tiedän kyllä sen olevan hyvää, tuoksuhan on valmistuksen aikana jopa huumaava. Siitäkin huolimatta olen oppinut kiertämään tämän säkkipillin näköisen marsilaisen kaukaa…ja juuri siitä syystä päätin alkaa kaveraamaan ko. rehun kanssa.

 
 

Fenkolibroileriin antaa fenkoliin lisäksi makua myös aniksen siemenet- toinen maku jota olen ihan syyttä vieroksunut. Aniksen tapauksessa kyse voi olla myös jostain vuosien takaisesta kammosta…opiskeluvuosina kun Pernod oli kovastikin suosiossani. Lisäkkeeksi ruualle päätyi sattuman oikusta ratatouille, yksi perinteisimmistä Provencen alueen ruuista…ratatouille on muuten yksi ruuista joiden nimeämistä joksikin en aina ymmärrä.Kysehän on kuitenkin vain kasvismuhennoksesta, ei mistään sen kummemasta. Toisaalta Ranskalaiset ja Italialaiset ovat osanneet muutenkin hienosti brändätä kaiken mahdollisen omaan ruokakulttuuriinsa liittyvän…ja hyvä niin, kaikilta muiltakin mailta toivoisi vastaavanlaista ylpeyttä omista perinteistään.

Yksi juttu vielä ennen reseptiin menemistä…olen saanut elämäni aikana syödäkseni kahdenlaista ratatouillea. Ruokaa joka todella on muhennosta, melkeinpä levitettävää- ja sitten sellaista jonka kasvikset ovat hieman kiinteitä, ja joiden ulkonäkö vielä muistuttaa alkuperäistä. En tiedä kumpi näistä on se oikea versio, itse suosin kuitenkin jälkiimmäistä. Jos joku tietää vastauksen tähän, sivistyn mielelläni asiasta.

Fenkolibroileria

  • 3 broilerin koipea (marinoimattomia)
  • 1/2 fenkoli paloiteltuna
  • 3 valkosipulinkynttä murskattuna
  • 1 tl aniksen siemeniä
  • 1 tl mustapippuria rouheena
  • 1 dl punajuurimehua
  • suolaa
  • 2 dl vettä
  • oliiviöljyä paistamiseen.

Laita broilerin koivet pannulle nahkapuoli alaspäin. Lisää lämpöä 2/3 teholle, niin että broilerin rasva hieman sulaa. Lisää oliiviöljyä ja ruskista koivet molemmin puolin. Ota koivet pois pannulta. Lisää hieman öljyä ja kuumenna se. Lisää pannulle fenkolin palat ja mausteet. Kuullota fenkolit. Lisää koivet takaisin pannulle. Lisää punajuurimehu, vesi ja suola. Anna hautua kannen alla 45 minuuttia.

Ratatouille

  • 1 vihreä paprika
  • 1 munakoiso
  • 1 kesäkurpitsa (pieni)
  • 1 iso keltasipuli
  • 1 iso pihvitomaatti
  • 3 valkosipulin murskattuna
  • 1 sl oliiviöljyä
  • tuoretta lipstikkaa, minttua, ruohosipulia- kaikkia n. 1 rkl.

Kuutuioi kasvikset. Sitten…mikä on kuullottamisen ja ruskistamisen välimuoto? Kasviksille pitäisi saada kuitenkin sellainen käsittely. Eli lisää puolet öljystä pannulle. Lisää valkosipuli, sipuli, paprika ja kesäkurpitsa- ruskista ne kevyesti. Kaada kasvikset uunivuokaan. Lisää loppu öljy, ruskista munakoiso kuutiot samoin kuin aiempi erä. Yhdistä ainekset uunivuokaan…lisää viimeisenä myös kuutioitu tomaatti ja yrtit ja sekoita.  Kypsennä uunissa 125C/45 min.