Blogit 19.12.2011

Paahtaja: Hanhipannu

Olen viime aikoina kovasti tykästynyt yhden astian ruokiin, tarkemmin sanottuna pannuihin. Uuden uutukainen hiiliteräspannuni on kuin luotu kovaan käyttöön, eikä liiemmälti pahastu kovakouraisesta käsittelystä, puhumattakaan uuniin joutumisesta. Olen sitten tunnetusti laiskana ihmisenä soveltanut uutta leluani kaikkeen mahdolliseen alkaen Tarte Tatinista ja päättyen nyt vaikka huulilla olevaan hanhipannuun.

Hanhi oli muuten itselleni täysin vieras siivekäs ennen parin viikon takaista natsisiwassa käyntiä. Sattumalta tarjouksessa oli luullista hanhenrintaa ihan kohtuullisella alennuksella, pakkohan sitä oli ostaa. Omasta mielestäni hanhi käyttäytyi kuten ankkakin, valmistinkin sen täsmälleen samoilla opeilla…nahka ristikolle, ruskistus kylmällä pannulla, uuniin kypsymään roseeksi. Helppoa kuin mikä. Kastikkeena olisi voinut toimia jokin kevyen appelsiininen kostuke…eipä tullut kuitenkaan ruokaa tehdessä mieleen. Hanheni päätyikin ronskisti perunan ja sipulin kaveriksi, kombinaatio olikin vallan toimiva, etenin kun kasvikset ruskisti vielä hanhenrasvassa.

Kaikkein kevyimmästä päästä ruoka ei ole…ja vaikea sitä on mitenkään keventääkään. Toisaalta hanhi ei ainakaan omassa keittiössäni ole kaikkein tavallisin valmistusartikkeli, harvinaisesta herkusta pitää nauttia hyvällä omallatunnolla kerta siihen mahdollisuus on.

Hanhipannu

  • luullinen hanhen rinta
  • 5 katajanmarjaa
  • 1 tl raastettua inkivääriä
  • 1 tl savusuolaa
  • ripaus rosmariiniä
  • ripaus valkopippuria
  • 1 dl vettä

Viillä nahka varovasti ristikolle. Laita hanhenrinta kylmälle pannulle nahkapuoli alaspäin. Kuumenna levy noin puolelle teholle. ruskista pinta hitaasti hanhen omassa rasvassa. Nosta liha syrjään ja hieron mausteet nahkaan. Säästä sulanut rasva myöhempäää käyttöä varten. Kasvisten ruskistamiseen tarvitset ainoastaan noin ruokalusikallisen rasvaa. Kasviksia ei tarvitse erikseen maustaa, hanhesta irtoavat mehut pitävät huolta ruuan mehevyydestä.

  • 3 isoa perunaa, harjattuna ja lohkottuna
  • 1 sipuli, suikaloituna
  • punainen paprika, suikaloituna
  • 3 valksosipulin kynsi, murskattuna

Ruskista kasvikset nopeasti rasvassa, lisää tilkka vettä. Nosta liha nahkapuoli ylöspäin kasvisten päälle. Laita paistomittari lihan paksuimpaan kohtaan, kypsennä kunnes lihan lämpö on noin 58C (noin 10 minuuttia). Nosta liha vetäytymään folioon. Sekoita kasviksia ja kypsennä kasviksia vielä 10 minuuttia. Leikkaa liha ohuiksi siivuiksi.