Blogit 11.2.2011

Paahtaja: Hernekeitto Chipotlella ja Ancholla höystettynä

Miten yksinkertaisesta ruuasta voi tehdä erilaista tai parempaa kuin ne 1 136 459 muuta vastaava ohjetta? No tekemällä sen vielä paremmin, tietty mites muutenkaan.

Hernekeittoa tulee tehtyä ihan liian harvoin, keiton keittely ottaa aikaa eikä sitä voi oikeastaan muuten tehdäkään kuin vapaapäivänä…herneetkin pitäisi muistaa laittaa likoamaan edellisenä iltana. Niih, nykyihmiselle mahdottomia ajatuksia…valmistella seuraavana päivänä syötävää ruokaa jo vuorokautta aikaisemmin. No kaikella on hintansa, hyvän hernekeiton hinnaksi muodostuu aika jonka siihen joudut uhraamaan. Joo, jotkut vääräuskoiset käyttävät herkeittoonsa jauhelihaa…sanonko vai jätänkö sanomatta? En sano, fiksut ymmärtää muutenkin ja muille sanominen ei ole vaivan väärtti. Tai no, jos lihana olisi jauheliha niin mistä liemi saisi silloin makunsa? No ei mistään! Liemi tarvitsee makuuntuakseen lihaa! Luuta! Hernekeiton tapauksessa vielä läskiäkin, eli rasvaa! Rasvan pitää sulaa keittoon ja lihan irrota luista itsen ilman apua. Ei hyvään lopputulokseen pääse oikaisemalla…yrittää voi tietysti mutta tulos on mitä on, sen jätän sanomatta.

Niin ja joo…omaan versioni laitoin (yllättäen) chiliä, kuivattua Poblanoa eli Anchoa sekä savustettua Jalopenoa eli Chipotlea. Joku pitänee tätä pyhäinhäväistyksenä…pitäkää ihan rauhassa, Ancho on maultaan mieto ja tuo keittoon syvyyttä jota ei pelkällä pippurilla saa, Chipotle antaa puolestaan savuisuutta ja lievää potkua, ei paljoa mutta vähän kuitenkin. Lopputulos oli hieno, upee ja mahtava…kuinkas muutenkaan, ei huonoa ruokaa kannata tarkoituksella tehdä.

Hernekeitto Chipotlella ja Ancholla höystettynä

  • 1 psskuivattuja herneitä
  • 3 Anchoa
  • 2 Chipotlea
  • 1 litra vettä

Anna ainesten liota vedessä yön yli…ainekset voi laittaa likomaan suoraan kattilaan jossa keiton aiot keittää, tarkoitukseen kannattaa käyttää vähintään 5 litraista.

  • 1 iso sipuli
  • n.700g porsaan luullista uunilihaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 1 tl salviaa
  • 1 tl timjamia
  • 1/2 rkl suolaa
  • n. 2.5 litraa vettä

Lisää kaikki ainekset kattilaan. Kiehauta ja pienennä tehoa niin että liemi kiehuu hiljalleen, sekoittele välillä. Joskus 4 tunnin jälkeen liha irtoaa itsekseen luista, jatka keittelyä kunnes liha hajoaa kauhalla kevyesti painamalla. Lisää tarvittaessa vettä, tarkista suola ja vedä ääntä kohti.