Blogit 1.7.2012

Paahtaja: Keskiluokkaiset ritarit vaniljakastikkeella

En muista nähneeni köyhistä ritareista juttua missään seuraamassani blogissa. Asia joka on jopa hieman outoa, tällä hetkellä kun kaikki retro on kovasti muotia- miksei sitten ruokakin?

Itselleni, kuten varmaankin jokaiselle 70-80 luvun taitteessa varhaislapsuutensa viettäneistä, köyhät ritarit ovat ainoita jälkiruokia jotka ovat jääneet mieleen…ei niitä paljon muita edes ollut. Lätyt, pannukakku ja kauramoossa- ei paljon muuta. Siihen aikaan rappukäytävissä tuoksui ruskeakastike ja käristetty kala…sunnuntaisin ruuaksi oli porsaankyljyksyksiä ja pottumuusi. Vappuaattona, ainoana päivänä vuodessa jolloin käytiin syömässä ulkona- oli ruuaksi leivitettyä leikettä.

Jeesh…mutta ne köyhät, anteeksi keskiluokkaiset ritarit. Silloin kun minä olin lapsi, ritarit uitettiin maidossa ja munassa- ja syötiin muistaakseni mansikkahillon kanssa. Itse halusin kuitenkin osoittaa kultivoitunutta makuani kulinaristina (kaapissa oli vajaa purkki kuohukermaa), ja tein ritarini kerma-munaseokseen. Kostukkeeksi tein vielä vaniljakastikkeen…paino sillä tekemisellä, ei pelkällä pussikastikkeen sekoittamisella.

Keskiluokkaiset ritarit ja vaniljakastikkeella

Kastike:

  • 2.5 dl punaista maitoa

  • 1/2 vaniljatanko

  • 1/2 dl hienosokeria

  • 3 keltuista

Halkaise vaniljatanko ja kaavi siemenet irti. Laita kattilaan maito, sokeri ja vaniljatanko ja kaavitut siemenet. Kiehauta seos niin että sokeria ei sekoittaessa enää tunne. Vatkaa kaltuaiset yksitellen kastikkeeseen, kuumenna kastike uudelleen samalla sekoittaen…jos haluat pelata varman päälle, niin tee tämä vesihauteessa. Kastike ei saa kiehahtaa, kuten ei myöskään vaahtoutua. Siivilöi kastike ja anna jäähtyä.Jos kastike kaikesta huolimatta ”leikkaa kiinni”- ei peli vielä ole menetetty. Erottele yksi keltuainen ja vatkaa se hyvin. Sekoita keltuaisen joukkoon ensin pieni määrä juoksettunutta kastiketta ja sekoita hyvin. Lisää tämän jälkeen kastike ohuena nauhana ja samalla sekoittaen. Siivilöi kastike ja jäähdytä.

Keskiluokkaiset ritarit:

  • muutama siivu kuivahtanutta pullaa

  • 1 dl kuohukermaa

  • 2 dl maitoa

  • 1 kanamuna

  • voita paistamiseen

Vatkaa maito, kerma ja muna sekaisin. Kasta pullan siivut molemmin puolin kostukkeessa, niin että pulla kostuu lähes kokonaan. Paista keskikuumalla pannulla voissa kauniin ruskeiksi. Nauti kylmän vaniljakastikkeen kera.

Kommentit (2)

Köyhät, rikkaat vai keskiluokkaiset? Kielipuolena ja murrehulluna olen aivan ihastunut reseptisanastoihin. Minun lapsuudessani köyhät ritarit olivat niitä, jotka pyöriteltiin ainoastaan maidossa ja rikkaat ritarit taas niitä, jotka pyöriteltiin kananmunassa ja kardemummalla maustetussa maidossa. Jostain syystä emme pitäneet niistä. Ja pyöriteltävän aineksen piti olla aina ranskanleipä, koska pullasta tehtynä ritarit maistuivat ihan ”vääriltä” =). Tämä on kai aika paikkakuntakohtainenkin ruokanimike, omat vanhempani tulivat Karjalasta, ehkä minun tällainen itäinen ritariperinne on siis eri kuin vaikkapa lännessä…

Näitähän täytyykin tehdä joku päivä! 🙂

Köyhät, rikkaat vai keskiluokkaiset? Kielipuolena ja murrehulluna olen aivan ihastunut reseptisanastoihin. Minun lapsuudessani köyhät ritarit olivat niitä, jotka pyöriteltiin ainoastaan maidossa ja rikkaat ritarit taas niitä, jotka pyöriteltiin kananmunassa ja kardemummalla maustetussa maidossa. Jostain syystä emme pitäneet niistä. Ja pyöriteltävän aineksen piti olla aina ranskanleipä, koska pullasta tehtynä ritarit maistuivat ihan ”vääriltä” =). Tämä on kai aika paikkakuntakohtainenkin ruokanimike, omat vanhempani tulivat Karjalasta, ehkä minun tällainen itäinen ritariperinne on siis eri kuin vaikkapa lännessä…

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *