Blogit 30.10.2011

Paahtaja: Khachupuri – Georgialainen juustoleipä

Khachupuri on Suomalaisittain vaikeasti lausuttavasta nimestään huolimatta yksinkertainen leipomus Kaukasiasta. Khachupurista on olemassa lukematon määrä reseptejä…puolen tunnin googlailun jälkeen reseptit jakaantuvat mielestäni kolmeen eri luokkaan; hiivalla nostatettuun leipään, avopiiraaseen jonka taikina on jogurtti- tai hapankerma pohjainen, tai em. perustaiseen taikinaan joka leivotaan käytännössä suureksi pasteijaksi.

Näin siis omasta mielestäni, mikäli tätä juttua lukee joku Georgialainen, tai joku muu idästä päin oleva ihminen joka tuntee Khachupurin syvällisen olemuksen paremmin, niin otan mielelläni vinkkejä vastaan.Khachupuri on kaikissa muodoissaan kaikkea muuta kuin kevyt leipomus, leipomuksen nimeäminen ”leiväksi” kertoo jo jotain Kaukasuslaisesta huumorintajusta tai suhtautumisesta kolesteroliin…molemmat kun ovat kohtuullisen korkeat.

Itse asiassa Khachupuria syödessä ei tarvitse lainkaan ihmetellä vanhan Georgialaisen viisauden alkuperää; ”Mies ilman mahaa on kuin taivas ilman tähtiä”. Sen siivittämänä kohti keittiötä…

Täytetty Khachupuri

  • 200 g Turkkilaista jogurttia
  • 150 g sulatettua voita
  • 1 muna kevyesti vispattuna
  • n. 6.5 dl täysjyvä vehnäjauhoa
  • ripaus suolaa
  • 1/2 tl ruokasoodaa

Sekoita kaikki pehmeät ainekset. Sekoita sooda jauhoihin. Lisää jauhot pienissä erissä muiden ainsesten joukkoon. Anna taikanan levätä muutama minuutti (lue: uunin lämpeämisen ajan).

Täyte:

  • 100 g fetajuustoa
  • 100 g kermajuustoa
  • 1 kananmuna
  • 3 valkosipulin kynttä murskattuna
  • ripaus valkopippuria
  • …ja voiteluun kanamuna

Sekoita kaikki täytteen ainekset. Taputtele taikina leivinpaperin päälle tasaiseksi levyksi, paksuutena n. 3 mm. Levitä täyte puolelle levystä, tämän jälkeen taita taita tyhjä puoli levystä täytteen päälle. Painele reunat esim. haarukalla hyvin kiinni. Voitele kananmunalla. Paista 200C/20min.