Blogit

Paahtaja: Kokonaisena paistettua maksaa, salviaröstiä ja pikkelöytyä punasipulia

25.3.2013 Teksti: Teijo Salonpää

Tervehdys ystäväni, kyllä, se olen minä, Paahtaja. Blogisti ensimmäisessä polvessa, uuden tuottajani (uusi kuulostaa paremmalta kuin ensimmäinen) armosta myös virallinen sellainen. Vanha sivuni, paahtaja.com – on tästä eteenpäin osa Ruoka.fi:tä.

poron vasan maksa

Kaikki aikaisemmat lukijani, tyyliäni en ole muuttamassa, korkeintaan kirjoitusvihreiden määrää pyrin vähentämään.

Osa lukijoista tietää minut jo kahden aiemman, Paahtajan nimeä kantaneen blogin ajoilta. Jotkut ovat saattaneet seurata myös edesottamuksiani kolmannen kauden Suomen MasterChefissä. Juuh…olen se kilpailija joka kaatoi viisi kiloa rapukakkumassaa lattialle Persidentti Martti Ahtisaaren illallisilla. Tipuin kilpailusta viimeisellä mahdollisella kuviteltavissa olevalla ruualla, sipulirenkailla ja majoneesilla.

Uudet lukijani, juuri Te joita toivon saavani paljon lisää – antakaa palautetta. Jos jokin kirjoitukseni ärsyttää – tai jos reseptini tuntuvat hatusta vedetyiltä, kertokaa se minulle. Palautetta toivon tietysti myös positiivisista havainnoista, mikäli piditte jutusta – tai jos kokeilemanne resepti oli omasta mielestänne onnistunut, palan halusta kuulla siitä. Kaikki palautehan on pelkästään positiivista, kirjoitukseni kun ovat vain ja ainoastaan yhden miehen gastromisia näkemyksiä.

Kaikki aarteitaan pakastimessa säilyttävät tietävät, mitä sinne unohtuneille asioille tuppaa käymään. Ne muuttuvat ongelmajätteeksi. Kaksi vuotta vanha poron sisäfile on lähinnä harvinaisen kallista biojätettä…parhaimmassa tapauksessakin pelkästään kallista käristyksen raaka-ainesta. Sellaista jonka löytyminen kaiken hileen sisältä ärsyttää – ja jonka jälkeen lupaat käyttää parhaat palat aina ensimmäisinä……ja lupauksethan on tehty unohdettaviksi.

Mikään ei ole yhtä masentavaa kuin arvailla jäähileisen pussin sisältöä. Todennäköisyys hirven sisäpaistin löytymiselle on yhtä todennäköistä kuin puoli vuotta vanhan jauhelihamurekkeen. Vaikka pidän itseäni pesun kestävänä insinöörinä, en ole vielä keksinyt järjestelmää jolla pitäisin pakastimeni järjestyksessä. Puhumattakaan että muistaisin käyttää siellä olevia raaka-aineita järkevästi. Pakastetuille ruuille tahtoo käydä kuten ostamilleni kirjoille. Luen aina sen viimeisenä ostetun…kaksi vuotta sitten ostettu Kingin tiiliskivi on edelleen aloittamatta. Sen jälkeen olen kyllä lukenut kottikärryllisen kaikkea kivaa mitä nettikirjakauppojen hyllyiltä on vastaan tullut.

Mutta oli mulla asiaakin, ruokaa tarkoitan. Satuin löytämään pakastimeni kätköistä poron vasan maksan. Olin säästänyt sen syksyllä joulun maksapateeta varten- pateeta en vain muistanut koskaan tehdä. Maksa sai sitten kunnian päätyä arkiseksi kello viiden ateriaksi. Itse idean isä- eli minä itse, olin aarteen löytymiseen vallan tyytyväinen. Rakas jälkikasvuni puolestaan uhkasi muuttaa mummolaan mikäli vastaavanlaisia aarteita tulevaisuudessakin löytyy.

Kokonaisena paistettua maksaa, salviaröstiä ja pikkelöytyä punasipulia

Pikkelöity punasipuli

• 2 isoa punasipulia
• 3 rkl balsamicoa
• oliiviöljyä
• 2 tl sokeria
• ripaus suolaa

Siivuta punasipuli epätasaisiksi siivuiksi. Kuullota nopeasti oliiviöljyssä, tarkoituksena on vain hieman pehmentää sipulin rakennetta. Lisää loput ainekset ja sekoita. Anna maustua puolisen tuntia jääkaapissa.

Perunasalvia rösti

• 5 keskikokoista, kiinteä maltoista perunaa
• 2 valkosipulin kynttä puristettuna
• 3 rkl tuoretta salviaa
• suolaa, valkopippuria
• voita paistamiseen
• (2 dl kuohukermaa)

Raasta peruna karkealla terällä. Purista raasteesta neste mahdollisimman tarkoin pois. Sekoita valkosipuli, salvia, peruna ja mausteet. Kuumenna (valurautainen) paistinpannu. Muotoile röstit kämmenessä oluttölkin pohjan kokoisiksi pihveiksi. Lisää pannulle voi ja anna sen kuohahtaa. Paista röstit erissä kullan keltaisiksi molemmin puolin. Kun olet paistanut viimeiset röstit, lisää pannulle kerma ja anna sen kiehua kasaan. Se toimii hyvin kastikkeena.

Kokonaisena paistettu maksa

• 1 poron vasan maksa- myös naudan maksaa voi käyttää
• suolaa, pippuria, oliiviöljyä

Poista maksasta kalvot. Sivele pinta öljyllä. Hiero sen jälkeen pintaan suolaa ja pippuria. Työnnä maksan sisään paistomittari.

Kypsennä 200C uunissa kunnes sisälämpötila on 58C.