Blogit 8.12.2011

Paahtaja: Kokonaisena paistettua poron maksaa ja uunijuureksia

Paahtajalla on ollut paha päivä- töillä, exillä, ilmalla, ilmavaivoilla, maailmanrauhalla eikä millään muullakaan ole ollut osuutta asiaan. Murheeni on ollut seurausta pelkästä päättämättömyydestä…pakastimeeni päätyi puolikas poron vasa, vasa jota herkuteltiin kolmessa eri muodossa viime viikonlopun ja itsenäisyyspäivän tienoilla.

Mistä kirjoittaa? Kaikki ruuat olivat yhtä hyviä. Käristystä, carpazziota ja maksaa…niin, menin siitä mistä aita oli matalin- kirjoitan niistä kaikista. Olkoon tämä sitten Paahtajan Poro-trilogia.Maksa on nykyisin täysin ala-arvostettua ruokaa, kaupoissa sitä myydään, isoista hehtaarihalleista sitä saattaa löytää, pienistä lähikaupoista sitten meneekin haastavammaksi. Itse pelasin varman päälle ja tilasin vasan maksoja yhden muovipussillisen, kymmenkunta vajaan kilon painoista könttiä…kuluvan talven raudan saanti on varmistettu enkä joudu ruikuttamaan kaupassa myytävän eioon perään.

Poron maksaa

  • kokonaisen poron vasa maksa
  • 1 rkl sokeria
  • mustapippuria
  • suolaa
  • voita paistamiseen
  • 1 omena lohkottuna
  • 1 prk kuohukermaa

Hiero mausteet ja sokeri maksan pintaan. Ruskista maksan pinta molemmin puolin. Lisää pannulle omenalohkot ja kerma. Kiehauta. Kypsennä tämän jälkeen 225C/10min.

Uunijuurekset

  • 1 iso bataatti
  • 2 isoa porkkanaa
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 tl kuivattua basilikaa
  • ripaus valkopippuria
  • ripaus suolaa
  • 1 rkl kylmäpuristettua rypsiöljyä
  • 1 rkl valkoviinietikkaa

Kuori ja lohko porkkanat ja bataatti. Lisää mausteet ja sekoita. Kypsennä uunivuoassa 225C/20min.