Blogit 9.4.2013

Paahtaja: Pinaattiperunakakku ja appelsiini-vinaigrette

Peruna mielletään helposti arkiseksi ja tylsäksikin raaka-aineeksi, sitähän se ei missään nimessä ole. Perunalajikkeiden runsaus ja monimuotoisuus- kuten myös niiden erilaiset käyttötavat ovat vertaansa vailla, varsinkin kun kyse on yhdestä ja ainoasta kasvista.

Toisaalta, juuri perunan arkisuus tekee siitä haastavan…perunan kun ajatellaan olevan vain perunan. Mutta eihän se näin mene, oikean perunalajikkeen valinnan tärkeyttä ei voi millään liioitella. Kiinteästä perunasta on lähes mahdotonta saada hyvää perunasosetta tai perunalunta. Jauhoinen peruna puolestaan ei ole mikään paras valinta keitinperunaksi, todennäköisesti tuloksena on kattilallinen räjähtäneitä perunoita…poikkeuksen tähän tekee kuitenkin puikula, lajike joka omasta mielestäni on perunoiden aatelia etenkin maultaan. Puikulan keitto pitää muuten lopettaa pari minuuttia ennen kuin se on kypsä. Perunan korkea tärkkelyspitoisuus kun aiheuttaa sen halkeamisen erittäin helposti.

Tämänkertainen juttuni aihe, pinaattiperunakakku on italialaisen juustoperunakakun muunnelma- parilla muutoksella jotka muuttavat sen käytännössä ihan toiseksi ruokalajiksi. Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan käytettäväksi kiinteämaltoista perunaa…omassa variaatiossani suositukseni on päinvastainen, käytä jauhoista. Miksikö? Kiinteämaltoista perunaa käytettäessä täytteen maut ikään kuin jäävät perunoiden väliin- jauhoista lajiketta käytettäessä täytteen yrtit ja valkosipuli imeytyvät perunaan tehden siitä mehevän ja maukkaan.

Pinaattiperunakakun raikastajana toimii hyvin appelsiini-vinaigrette, yksinkertainen kastike jonka tekemiseen ei kauaa mene. Molemmat yhdessä sopivat puolestaan loistavasti lisäkkeeksi esim. savustetulle lohelle tai jollekin muulle savustetulle kalalle.

Voit valmistaa perunakakun hyvissä ajoin vaikka muutamaa tuntia ennen tarjoilua. Perunakakku on muutenkin parhaimmillaan hieman jäähtyneenä.

Pinaattiperunakku

  • 5 isohkoa Rosamunda perunaa
  • 75 g parmesaania raastettuna
  • 100 g tuoretta pinaattia
  • 1 valkosipulin kynsi murskattuna
  • 1 dl kermaa
  • 1 rkl oliiviöljyä
  • 1 kananmuna
  • 1/2 tl suolaa
  • valkopippuria
  • 1 dl tuoretta persiljaa silppuna
  • 1/2 dl tuoretta timjamia silppuna.

Kuori perunat. Siivuta ne noin 2-3 millin paksuisiksi siivuiksi. Laita perunasiivut suolalla maustettuun kiehuvaan veteen ja keitä niitä 7 minuuttia. Valuta.  Kuumenna oliiviöljy 1/2 teholla, lisää murskattu valkosipuli ja pinaatti. Kääntele pinaattia kunnes se on mennyt kasaan. Yhdistä pinaatti, perunat, mausteet ja puolet juustoraasteesta. Vuoraa 16 cm vuoka leivinpaperilla, siisteimmän lopputuloksen saat käyttämällä irtopohjavuokaa, silloin pelkkä pohjan peittäminen riittää. Kaada perunaseos vuokaan.

Sekoita kerma ja kananmuna. Kaada se vuokaan. Anna kerma-maidon imeytyä 10-15 minuuttia. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Paista 200C/25-30 minuuttia- kunnes pinta on kevyesti ruskistunut.

Appelsiini-vinaigrette

  • 1/2 appelsiinin puristettu mehu
  • 1 tl valkoviinietikkaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • mustapippuria
  • 1 rkl tuoretta timjamia
  • 1 rkl tuoretta persiljaa
  • ripaus suolaa.

Sekoita kaikki ainekset. Anna maustua muutama tunti jääkaapissa.