Blogit 16.12.2011

Paahtaja: Poronkäristys

Porotrilogia saa arvoisensa päätöksensä käristyksen muodossa, kaikkien pororuokien isällä, äidillä, serkulla ja kummilla. Kaikki tietävät tämän ruuan, ja siksi aion siitä kirjoittaakin.

Poronkäristyksen teko on periaatteesa hyvinkin yksinkertaista; tarvitse vain poron lihaa, voita ja suolaa. Periaatteessa käristys syntyy jo noilla, parilla bonuksella siitä saa kuitenkin huomattavasti maittavampaa ja parempaa, suorastaan sellaista että sukat pyörivät kokeneimman syöjän jalassa. Ai niin, pari varoituksen sanaa…älkää koskeko pitkällä tikullakaan kaupoissa myytäviin valmiisiin poronkäristyspusseihin. Kyseiset pussit ovat ehkä helpoin konsti tehdä käristystä, sitä en väitä vastaan. Pusseissa oleva lihan on kuitenkin jotain mitä Aslakki ei viitsinyt koiralleen syöttää, pussitti ja möi etelän variksille, kävi ostamassa rahoilla muutaman kossun ja lähti Leville lystin pittoon…

…ihan oikeasti. Leikisti voisi sanoa pusseissa olevan kaikki se liha mitä ei saatu pidetty kasassa, jänteet, rasvat ja ehkä satunnaiset lihatkin vedetään silppuriin ja pussitetaan. Jos haluat tehdä hyvää poronkäristystä niiin osta lihasi palana. Itse suosin lapaa, potkaa ja etuselkää. Jotkut tekevät kuulemma käristystä myös paistista, itse en sitä harrasta…paisteille löytyy parempaakin käyttöä kuin silppuaminen ja rasvassa käristäminen.Tämä on muutenn viimeinen pororesepti omassa blogissani vähään aikaan. Joulun jälkeen ehkä jatkan kielen ja makkaran muodossa, sen näkee sitten.

Poronkäristys

  • 1 kg poron vasan lapaa
  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • voita paistamiseen
  • 5 dl hyvää lihalientä tai olutta
  • 1rkl nestesavua
  • suolaa
  • mustapippuria
  • ripaus rosmariiniä

Silppua liha ohuiksi suikaleiksi. Ruskista liha neljässä erässä kuumalla valurautapannulla, lihan pitää ruskistua eikä kuivua. Nostele lihat valurautapataan, huuhtele pannu aina ennen uutta lihaerää tilkalla lihalientä/olutta. Ruskista sipuli viimeisessä erässä, Lisää lopulta mausteet pataan. Kiehauta ja anna hautua kannen alla vajaa tunti.