Blogit 20.1.2010

Paahtaja: Pororibsit

Parasta palaa poronvasasta on vaikea valita, en tiedä onko sellaista lainkaan olemassa- kaikki ruhonosat kun ovat omalla tavallaan loistavia. Oli kyse sitten sisäfileestä tai kylkiluista- on valmis ruoka pelkkää herkkua ja sulattaa paatuneemmankin homo urbaniuksen sydämen.

Olen säästellyt pakasteessa olleita kylkiluita johonkin myöhemmin tapahtuvaan lihakeiton keittämiseen, kuluneella viikolla havahduin johtopäätökseen etten tule sitä keittoa keittämään- sitäpaitsi, miksi uhraisin mehukkaat kyljet johonkin sellaiseen kuin keitto? En tiedä, eikä tiennyt torstainen minänikään, otin pikaisesti luut sulamaan maustamista silmälläpitäen.Kanssasyöjien makutottumuksista johtuen tein ribsesitä kaksi eri versiota, kohtuu perinteisen ja sitten sen ei-niin-kauhean-perinteisen eli tuhtisti tulisen version. Molemmat versiot onnistuivat hyvin, jälkikasvu piti perinteisestä versiosta ja minä itse nautin chilin lempeästä (mutta niin ihanasta) poltteesta.

Ribsien kyytipojaksi tein hetken mielijohteesta myös pikaisia vehnäleipäsiä- oikeastaan ohje oli naan-leivälle mutta lopputulosta ei naan-leiväksi enää raaka-aineiden vaihtamisen seurauksena voi kutsua.

Pororibsit

  • n. 900g poron luullista kylkeä

Tulisempi versio:

  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • 10 kuivattua pientä punaista thai-chiliä
  • 1 tl korianterin siemeniä
  • 1 tl kurkumaa
  • 1/2 tl mustapippurirouhetta

Murskaa korianterin siemenet ja kuivatut chilit morttelissa. Lisää loput ainekset ja sekoita tasaiseksi tahnaksi. Sivele tahna puoleen lihoista. Annna maustua 1-2 päivää jääkaapissa.

Perinteisempi versio:

  • 1 rkl hunajaa
  • 2 rkl vähäsuolaista soijakastiketta
  • ripaus mustapippuria
  • 1 tl kuivattua rosmariiniä
  • 1 tl kuivattua persiljaa

Sekoita ainekset ja sivele puoleen lihoista. Annna maustua 1-2 päivää jääkaapissa.

Paista lihat erillisissä paistopusseissa n. 2.5h/125C. Nosta lihat pois pusseista ja ripottele päälle (savu)suolaa. Kuumenna uuni 250C ja käytä lihoja 2-3 minuuttia uunissa jotta saat niihin kauniin ruskean pinnan.