Blogit 4.4.2013

Paahtaja: Punaviinisuklaakastike riistalle tai lampaalle

Kastikkeen sanotaan olevan jokaisen ruuan sielu. Syntisen vahva punaviinikastike jonka aromi korostuu tanniinisen suklaan avulla. Kastikkeen pohjana on tumma lihaliemi ja tuoreet yrtit.

Kastike on parhaimmillaan lampaan-, poron- tai hirven fileen kanssa. Maku on voimakas, sellainen etten suosittele tätä karitsalle tai vasalle. Maku vaatii tarjottavalta lihalta paljon, sellaista mitä pelkillä heinillä kasvanut vasa tai karitsa ei voi millään tarjota. Lisukkeet kannattaa valita mielikuvan kautta, paahdettuja juureksia tai pelkästään ohraa, sellaisia makuja joita voisit kuvitella tarjoavasi loppukesän tummenevana iltana, aikana jolloin punaviini alkaa jo korvata valkoviinin lasissasi ja syksy odottaa saapumistaan.

Niin…alun perin tein kastikkeen Yle Perämeren Pääsiäislähetykseen, ja vieläpä ruokatauolla keskellä päivää. Lähetyksen teemana oli laiskan miehen pääsiäisateria. Suostuessani lähetyksen radiokokiksi, sanoin tekeväni pääsiäistaikoja keittiössä…ja niin teinkin, taioin poron lampaaksi. Samainen kastike kun käy vallan mainiosti myös lampaan kareelle. Jutunteon jälkeen olin muuten ymmyrkäisenä toimittajan hieman varovaisesta lihan syömisestä. Asia selvisikin toimittajan paljastuessa entiseksi kasvisyöjäksi- 52C asteeseen kypsennetty liha kun oli vielä hieman haastavaa syötävää.

Punaviinisuklaakstike

  • 2.5 dl hyvää ja voimakasta lihalientä
  • 2.5 dl punaviiniä
  • 1/4 puntti persiljaa
  • 1 porkkana paloina
  • 1/2 sipuli paloina
  • 1 valkosipulinkynsi paloina
  • 5 mustapippuria
  • 1 rkl (ruokosokeri)siirappia
  • Suolaa
  • 1/2 rkl vadelmahilloa

Yhdistä kaikki ainekset. Keitä liemi kasaan, niin lientä on jäljellä n. 1.5 dl. Siivilöi liemi. Tarkista suola ja makeus.

  • 2 rkl voita
  • 1 nappi (n. 1 rkl) erittäin tummaa suklaata, esim. Valrhona Abinao 85%

Ota kastike pois liedeltä. Raasta suklaa. Lisää voi ja sukla, vatkaa ne kastikkeen joukkoon. Tarjoa kastike välittömästi riistan tai lampaan kanssa.