Blogit 17.6.2012

Paahtaja: Rosmariinihirveä ja juureksia

Olen kuluneen kevään aikana miettinyt kovasti Pohjois-Suomen ruokakulttuuria (älkää naurako, aurinkoiset terssit ja kulkiset kulkuneuvot ovat mitä parhain paikka miettiä goottilaista filosofiaa ja Suomalaista ruokakulttuuria). Jostain käsittämättömästä syystä on on vallan saanut käsitys, jossa poronkäristystä ja lohikeittoa pidetään kulinarismin huipentumana. Näitä kahta ruokaa tarjotaan aina kun tarjottavan on edustettava ”pohjoista”.

rosmariinihirveä

Yksi karmeimmista lohikeittokokemuksistani sattui reilu vuosi sitten omassa kotikaupungissani, Kemin Lumillinnassa. Olin käyttämässä ulkomailta tulleilta asiakkaita jääravintolassa illallisella. Kuinkas ollakaan, ruokana oli kermaista lohikeittoa…hinnan puolesta olisin odottanut saavani jotain jota eivät olisi valmistaneet saarioisen äidit. Asiakkaat olivat kuitenkin tyytyväisiä, kehuivat jopa vuolaasti paikallisten kokkien taitavuutta veitsen käsittelyssä…kaikki perunat ja kasvikset kun olivat täsmälleen saman kokoisia. Armeijassa vastaava ruoka tunnettiin muuten nimellä noppasoppa…

Mistä olinkaan kertomassa…ai niin, Pohjois-Suomen ruuasta, ja siitä ettei sen makumaailmaa osata oikeasti hyödyntää, saati kehittää. Tiedän- ja olen käynytkin ravintoloissa joissa kehittynyttä pohjoisen ruokaa saa paremmalta listaltaan…saman kehityksen toivoisin kuitenkin myös sikaosaston puolellekin.Kuten aina ennenkin, kruunaan juttuni reseptillä. Tällä kertaa aiheeseen sopivalla rosmariinihirvellä ja juureksilla. Sattuman sanelemana ja huolimattomasti suoritettujen ostosten seurauksena kaappiini päättyi tavallista suurempi määrä mustajuurta ja juuriselleriä- siis niitä hyödyntämään.

Rosmariinihirveä

  • 600 g puhdistettua hirven paistia
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl hyvää balsamicoa
  • 1 rkl nestesavua 
  • 2 rkl tuoretta rosmariiniä.

Paloittele hirven paisti reilun kokoisiksi paloiksi. Sekoita kaikki ainekset ja anna maustua yön yli jääkapissa.

  • 2 varhaisjuuriselleriä
  • 3 keskikoista porkkanaa
  • 2 kevätsipulia
  • mustapippuria
  • suolaa
  • nokare voita paistamiseen.

Ruskista lihasta nopeasti kahdessa erässä. Ruskista myös juurekset ja sipuli ilman lihoja. Yhdistä kaikki ainekset ja kaada sekaan marinoinliemi ja 2-3 dl vettä tai olutta. Anna hautua kannen alla 1.5 tuntia.Tarjoa lisukkeena esimerkiksi mustajuuripyrettä- tai jos sellainen on mielestäsi turhaa keekoilua, puikulaperunoista tehtyä muusia.