Blogit 23.3.2010

Paahtaja: Rukiiset parmesaanigrissinit

Sattuma näytteli merkittävää osaa näiden leipätikkujen synnyssä…tarkoitukseni oli korvata osa vehnäjauhoista kokojyvävehnäjauhoilla, samanlaiset jauhopussit menivät kuitenkin sekaisin ja laitoinkin taikinaan ruisriihijauhoja. Olisin tietysti voinut aloittaa alustakin, en voinut kuitenkaan vastustaa riihijauhojen vastustamatonta tuoksua ja päätinkin hieman muuttaa reseptiä.

Tuloksena oli voimakkaan savunaromin ja parmesaanin yhteenliittymä jota ei voi olla kehumatta vaikka kaikkein perinteisempiä yhdistelmiä se tuskin onkaan. Suosittelen jokatapauksessa kokeilemaan, voimakkaan rukiinen maku sopii hienosti näihin leipätikkuihin ja antaa uusia mahdollisuuksia tikkujen käytölle.

Rukiiset parmesaanigrissinit

  • 1.5 dl vehnäjauhoja
  • 1.5 dl ruisriihijauhoja
  • 1/3 ps kuivahiivaa
  • 1 tl intiaanisokeria
  • 1/2 tl savusuolaa
  • 1 dl lämmintä vettä (+0.5 dl käsien kostutukseen)
  • 2 rkl oliiviöljyä
  • 50 g parmesaania hienoksi raastettuna

Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää vesi ja sekoita voimakkaasti. Vaivaa, painele ja puserra ja vaivaa vielä lisää. Taikina on sitkeää! Kostuta välillä käsiä jotta saat taikinaan lisää kosteutta. Lisää öljy ja puolet juustosta. Jatka vaivaamista kunnes taikina pysyy hyvin kasassa…taikina on olemakseltaan lähellä hyvin tehtyä pastataikinaa. Anna taikina kohota kelmulla peitetyssä kulhossa tunnin ajan.

Jaa taikina kahdeksaan osaan. Pyörittele taikinasta noin sentin paksuisia tankoja. Pyörittele tangot vielä juustoraasteessa. Paista 225C/8 minuuttia.

Tikut sopivat syötäväksi vaikka sellaisenaan tai dipattavaksi ihan missä vaan…voisin kuvitella tikkujen maun komppaavan hienosti kylmäsavulohen kanssa- tätä tulen myös kokeilemaan jahka sellaista herkkua raaskin ostaa.