Blogit 16.8.2012

Paahtaja: Sipulipiirakka

Mitä tehdä neljästäa nipusta varhaissipulia, kahdesta nipusta varhaispunasipulia ja läjästä valkosipulia? Itselleni tämä kysymys teki tenkkapåån.

Kahdella peräkkäisellä torireissulla ihastelin paikallisia uuden sadon sipuleita, ostin niitä kassillisen, vasta kotona huomasin ihastelleeni samoja sipuleita jo edellisenä päivänä…jääkaapin vihanneslokerot olivat käytännössä täynnä pelkkiä sipulin varsia. Bonuksena vielä suoraan Kiinasta Cittariin kiikutetut, sitä kautta itselleni päätyneet luomuvalkosipulit, niitäkin oli tullut shopattua ihan liikaa.Niin, hiukka liian paljon sipulia voikastikkeeseen kahden miehen taloudessa, varsinkin kun se pienempi miehistä ei paljon sipulista perusta. Keittokin kävi mielessä, samaten kuin sekin, että kuka sitten syö kolme litraa sipulikeittoa?

Niin ja joo, olisi sen voinut pakastaa ja syödä koko syksyn sitten evääksi……onneksi elämääni ei suurempia murheita enää sipuleiden jälkeen mahtunutkaan. Sanovat että sipuli itkettää, itseni se alkoi kuitenkin ahdistamaan. Jääkaappi oli täynnä paikallisia, kalliilla rahalla torilta ostettuja sipulin varsia ja jotka olisivat seuraavana päivänä korkeintaan tavalllista parempaa biojätettä. Painetehtävähän siitä tuli…kun käytettävissä olevat raaka-aineet rajoittuivat jauhoihin, kananmuniin ja tuoreisiin yrtteihin, ei vaihtoehtoja paljoa ollut…piirakka! Perus quichen pohja, sipulia, yrttejä, kananmunia ja oikeaa kermaa, paino sanalla oikea….kaikki mitä hyvään piirakkaan tarvitsee.

Sipulipiirakka

Pohja…noin suurinpiirtein:

  • 4-4.5 dl vehnäjauhoja
  • 125 g pehmeää voita
  • 2-3 rkl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 1 rkl oliiviöljyä

Nypi jauhot rasvan kanssa murumaiseksi taikinaksi. Lisää vesi ja öljy. Painele taikina tasaiseksi, sellaiseksi että se juuri ja juuri pysyy kasassa. Laita taikinapallo muovipussissa jääkaappiin puoleksi tunniksi…Ranskalaisissa keittokirjoissa aika on muuten yön yli, mieluiten kuitenkin vuorokausi. Itse en ole Ranskalainen, puoli tuntia on riittävä aika yhden Karhun nauttimiseen jääkaappikylmänä, sekä sipuleiden pilkkomiseen ja kuullottamiseen. Painele taikina irtopohjavuokaan joka on jauhotettu tai vuorattu leivinpaperilla. Esipaista taikinaa 200C/10 min.

Täyte:

  • 4-5 varhaissipulinipun varret silputtuna
  • 5 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1/2 dl valkoviiniä
  • 1 tl suolaa
  • mustapippuria
  • n. 1 dl tuoretta persiljaa silppuna
  • n. 15 basilikan lehteä paloina
  • 2 dl kuohukermaa
  • 3 kanamunaa.

Kuullota sipulin varret, älä missään nimessä ruskista. Riittää että sipulin varsien rakenne pehmenee. Lisää valkosipuli ja mausteet. Sekoita ja lisää lopuksi valkoviini. Anna täytteen jäähtyä. Vatkaa munat ja kerma. Levitä sipuliseos esikypsennetyn piirakkakuoren pohjalle. Kaada päälle munakerma. Paista 200C/40 min. Anna piirakan hieman jäähtyä ennen tarjoilua.

 

Kommentit (3)

näyttää niin hyvältä et pakko olla toimivaa.

tuliko hyvää?
kuulostaa sen verran jännältä, että vois jopa kokeilla. en nimittäin yhtään tiedä mitä sipuleista tekisin.

Hyvää siitä tuli, suko pois :). Siinä mielessä monikäyttöinen piirakka, että se upposi yhtä hyvin niin iltapalaksi kuin lounaaksiki .

näyttää niin hyvältä et pakko olla toimivaa.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *