Blogit 21.4.2013

Paahtaja: T-luupihvi ja punajuuri-fenkolisalaattia

Kaikki länkkärinsä lukeneet tietävät Tex Willerin, Lucky Luken ja kaikkien muidenkin kovien jätkien lempiruuan…T-luupihvi paistetuilla perunoilla. Oikeaoppisesti pihvi pitäisi vielä nauttia päivän ratsastuksen jälkeen saluunassa, samalla lämmintä olutta hörppien.

Oman versioni kohdalla Tex Willer luultavasti pyörähtäisi kannoillaan ja suuntaisi kohti seuraavaa saluunaa, sellaista jonka juomasuosituksena ei ole Italialainen punaviini- eikä lisukkeena jotain omituisia ruohoja jotka on tarkoitettu karjalle. Niin, en ollut järin uskollinen esikuvalleni. Pihvin lisukkeena on paahdetuista punajuurista, marinoidusta fenkolista ja vuohenjuustosta kasattu salaatti. Pihvi itsessään kun painoi komeat 320 grammaa, vuorellinen paistettuja perunoita olisi lisukkeen osalta ollut kaltaiselleni toimistotyöläiselle pelkkää liioittelua.

T-luupihvin haastavuus tulee ainakin täällä Pohjois-Suomessa siitä, että oikeaoppisesta leikattu pihviä on erittäin haastava löytää. Pihvin pitää leikata naudan fileselästä, siten että mukana on sekä sisä- ja ulkofilettä. Paksuutta pihvillä täytyy olla 2-6 senttiä, sitä ohuemmat eivät ole pihvejä lainkaan, sitä paksumpia kutsutaan porterhousepihveiksi. Olen joskus aiemminkin T-luupihvejä nähnyt myytävän, silloin niistä on kuitenkin aina puuttunut sisäfileen osuus- eikä T-luukaan ole ole ollut ”T” vaan ”L”.

T-luupihvin paistoon pätee samat säännöt kuin pihveihin yleensäkin. Paista 1-1,5 minuuttia per pihvin paksuus senteissä, riippuen haluamastasi kypsyysasteesta. Kääntämisen jälkeen paista kunnes pintaan nousee kevyt kosteus, aikaa siihen menee noin puolet ensimmäisestä puolesta. Poikkeuksena tavalliseen luuttomaan pihviin, T-luusta johtuen kypsyy pihvi helposti epätasaisesti…sen voi estää leikkaamalla T-luun sisäkulmien läpi viillot. Liha jää luuhun kiinni 1/2 matkalta molemmista sakaroistaan.

T-luupihvi

  • T-luupihvejä ruokailijoiden mukainen määrä
  • paistinpannuja pihvien mukainen määrä
  • suolaa ja pippuria
  • öljyä ja voita paistamiseen.

Kuumenna valurauta pannu(t) kuumiksi 10/10 teholla. Laita pihvi(t) pannulle ja alenna teho 8/10:lle. Paista yllä kuvatun mukaisesti. Mausta paistamiseen jälkeen suolalla ja pippurilla.

Punajuurifenkolisalaattia

  • 1 pieni fenkoli
  • 2 valkosipulin kynttä
  • 1 pieni sipuli
  • 1/2 puntti basilikaa
  • suolaa ja mustapippuria pari kierrosta myllystä
  • 2 rkl punaviinietikkaa
  • 6 rkl oliiviöljyä
  • (vuohenjuustoa).

Leikkaa fenkoli ja sipuli mahdollisimman ohuiksi siivuiksi. Purista valkosipuli ja sekoita kaikki ainekset. Basilkan lehdet voivat olla kokonaisina joukossa. Anna maustua pari tuntia jääkaapissa.

  • 500 g punajuuria pestyinä.

Kypsennä kuorimattomia punajuuria uunissa 175C/90 min. Anna niiden hieman jäähtyä ja kuori ne sen jälkeen. Paloittele punajuuret suupalan kokoisiksi paloiksi. Sekoita fenkolisalaatin joukkoon. Tarjoa välittömästi.