Blogit

Paahtaja: Yrttinen paahtobroileri ja pekoniperunat ja valkkari soossi

7.2.2012 Teksti: Teijo Salonpää

Vanha klassikko ja oma viritelmä, perunoiden ohje on kopioitu jostain, en muista mistä keittokirjasta. Ap. reseptissä käytettiin kuitenkin ankanrasvaa, omasta lähi Cittaristani oli kuitenkin ankka loppu, jouduin tyytymään pekoniin…hyvää tuli siltikin.

Ensimmäinen ohje paahdettua broileria, on vanha- alunperin kait Ranskalainen klassikko. Sama resepti liikkuu netissä milloin Provenceläisenä, milloin pelkästään yrttisenä ja paahdettuna. Reseptin kantavana ajatuksena on kuitenkin sitruuna, valkkari ja tuoreet yrtit…voita unohtamatta. Monessa ohjeessa ei mainita lainkaan valkosipulia…omassa sitä on muidenkin edestä. Ruoka ilman valkosipulia kun on teeskentelyä.

Yrttinen paahtobroileri

  • n. 1kg sulatettu broileri

  • 1 dl kuivaa valkoviinia

Yrttivoi:

  • 1/2 punttia tuoretta timjamia

  • 1/2 punttia tuoretta basilikaa

  • 1 sitruunan kuorittu kuori, vain keltainen osa

  • 4 murskattua valkosipulin kynttä

  • 1 tl suolaa

  • 1 tl mustapippuria

  • 100g voita

Pehmitä voi. Murskaa, pilko ja leikka kaikki minkä voit.Sekoita kaikki voin kanssa tasaiseksi.

Hiero broilerin sisusta voilla. Työnnä ja levitä varovasti voita (noin puolet) nahka ja lihan väliin. Laita brousku uunivuokaan ja kaada viini pohjalle. Kypsennä ensin 225C/20 min + 175C/30min. Valele broileria kymmenen minuutin välein vuoan pohjalle valuvalla liemellä.Kun brousku on kypsä, raavi vuoan pohjalta kaikki mikä irti lähtee. Huuhtele vuoka 2.5 dl kuivaa valkoviiniä. Siivilöi se ja kiehauta. Suurusta parila voi nokareella. Jos haluat kastikkeesta sakeampaa, voit suurustaa sen myös 1 tl vehnäjauhoja ja 2 rk kylmää vettä.Pekoniperunat

  • 500 g jauhoisia perunoita lohkottuina

  • 1 pkt pekonia

  • mustapippuria

Keitä perunat kypsiksi. Pyörittele niitä haarukalla niin, että niiden pinta muuttuu hieman jauhoiseksi.

Laita pekonisiivut kylmälle ja kuivalle pannulle. Sulata pekoneiden rasvaa hiljakseen pienellä lämmöllä perunoiden kiehumisen ajan. Ideana on saada pekoni rasva sulamaan lähes kokonaan pannulle. Kun pekoni on kuivaa, ts. se on voimakkaasti käpristynyt, nosta siivut syrjään ja kuumenna pannu.Pyöräytä perunoita rasvassa, lisää sekaan murskattu pekoni (jep, se murskaantuu jos rasvaa ei enää ole). Ruskista 250C/vajaa kymmenen minuuttia niin, että pinta on kivasti ruskistunut.Tähän tarvitse uuninkestävän paistinpannun tai erillisen paistovuoan.