Blogit 3.5.2012

Paahtaja:Poropullat roseviinikastikkeessa

Onko olemassa tylsempää bloggauksen aihetta kuin lihapullat? En tiedä, harvoin niistä enää juttua netissä näkee…joskus kun teemana on kotiruoka, mummola, lapsuusmuistot tai ties mikä muu. Kuitenkin meatballsit ovat vuodesta toiseen yksi suosituimmista kotiruuista Suomessa.

Olin hetken jo muuten varma etten ole koskaan kirjoittanut juttua lihapullista. Muistin kuitenkin väärin, kaksi vuotta sitten on sekin neitsyys tullut rikottua vieläpä ilman munia.Wikipedia muuten kertoo lihapullista monta mielenkiintoista asiaa…mm. Turkissa on yli 80 erilaista lihapullatyyppiä, walesilaiset ja ranskalaiset(myös sisäelimiä sisältävät) lihapullat ovat nimeltään faggot(s). Jos et tiedä kaikkia englanninkielen hauskuuksia, niin googlaamisen jälkeen tiedät saman sanan voivan tarkoittaa myös jotain muuta. Jep, arvaus osui luultavasti ihan oikeaan

Lihapullien teko on periaatteessa hyvinkin yksinkertaista…ihan sama mitä lihan tapaista jauhetaan ja sekaan sotketaan mitä sattuu kaapissa olemaan. Suunnillein samalla idealla kaikki maailman 10456 erilaista lihapullareseptiä syntyvät…”yllättäen” Kreikassa sekaan laitetaan fetaa, Thaimaassa chiliä, Suomessa sipulia, Ranskalaiset luultavasti muotoilevat pullansa soikeiksi ja haukkuvat kaikki muut maailman kansat sivistymättömiksi landepaukuiksi, kun eivät osaa tehdä edes boulettes de viandeksia oikein- te senkin imbécilesincultesmordraet la griffe!. Ettäs tiedätte.Ai mitäkö omani olivat? No sellaisia golf-pallon kokoisia jutskia joiden pyörittelyn sitä paitsi ulkoistin…itse keskityin lähinnä Operation Managerin ja Quality Directorin tehtäviin.

Poropullat roseviinikastikkeessa

  • 700 g poron potkaa

Jauha lihat kahteen kertaan, ensin karkealla- sitten hienolla reikäkoolla.

  • 1 sipuli silputtuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 dl paprikarouhetta liotettuna ja puristettuna
  • 3 rkl pestoa
  • 2 munaa
  • 2 dl kermaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl mustapippuria
  • 2 palaa kuivunutta paahtoleipää murskattuna.

Sekoita kaikki ainekset tasaiseksi massaksi. Anna maustua yön yli jääkaapissa. Muotoile taikinasta golf-pallon kokoisia palloja. Ruskista oliiviöljyssä…

  • 1 sipuli silppuna
  • 2 valkosipulin kynttä murskattuna
  • 1 prk tomaattimurskaa
  • 2 dl roseviiniä
  • 1 rkl nestesavua
  • basilikaa, timjamia, persiljaa, suolaa.

Kuullota sipulit. Lisää tomaattimurska, viini ja mausteet ja kiehauta. Suurusta 1 rkl vehnäjauhoja ja tilkalla vettä mikäli kastike ei ole tarpeeksi sakeaa. Kaada kastike lihapullien päälle ja anna hautua kannen alla 1- 2 tuntia.