Paahtaja 10.9.2017

Paistettua sitruunalohta

Lähes täydellisyyttä hipova paistettu sitruunalohi onnistuu keneltä tahansa. Se vaatii onnistuakseen vain hyvän paistinpannun, suolaa, pippuria ja sitruunan. Niin ja tietysti palan sitä lohta.

paistettua sitruunalohta

© Teijo Salonpää

Lohen pinta paistetaan rapeaksi, juttu jota pidetään yleensä vaikeana. Sitähän se ei kuitenkaan ole. Salaisuus piilee rasvaisen kalan tapauksessa siinä, että kala laitetaan kylmälle pannulle, ja fileen kypsennys hoidetaan lähdes kokonaan nahkapinta pannua vasten. Filee käännetään vasta lopussa, yhtä aikaa kun sitruunanmehu lisätään pannulle.

Paistettua sitruunalohta

  • n. 150 g pala ruodottomaksi fileroitua lohta per syöjä
  • 1 sitruunan puristettu mehu
  •  ripaus suolaa
  • ripaus sitruunaa
  • nokare voita.

Tarvitset paistamiseen hyvin pidetyn valurauta- tai hiiliteräspannun. Myös hyvä pinnoitettu pannu käy paistamiseen. Laita lohifileet kylmälle pannulle, lisää pintaan suolaa ja pippuria. Lisää lämpö n. 1/2 teholle. Kun nahkan pinta alkavaa käpristymään reunoilta, lisää nokare voita. Varmista että rasvaa menee myös nahkan alle. Lisää lämpö n. 3/4 tehosta. Kun file on kypsynyt noin puoleen väliin paksuudestaan (selvä raja fileen reunassa), käännä file ja pienennä lämpö n. 1/2 teholle. Jatka kypsennystä parisen minuuttia. Lisää pannulle sitruunamehu. Anna mehun kiehahtaa ja ota filee pannulta.

Jos haluat, voit fileen pannulta pois ottamisen jälkeen lisätä pannulle 1 dl vettä ja kiehauttaa sen, syntynyt liemi toimii hyvin kastikkeena tarjottavalle ruoalle.

Paistetun lohifileen nahka on myös rapeaa ja herkullista. Älä siis jätä sitä syömättä…ja jos joku pöytäseurueesta jostain syystä vierastaa nahkan syömistä, ei suinkaan ole etiketin vastaista ottaa nahkaa omalle lautaselle.