Blogit 2.2.2014

Pannupizza

Pannupizzan kerrotaan syntyneen Italialaisten siirtolaisten toimesta heidän muuttaessaan Yhdysvaltoihin – ja heidän siellä huomattuaan ettei paikallisissa hiiliuuneissa voi valmistaa heidän perinteistä ohutpohjaista pizzaansa.

Pannupizza

Tarinan todenperäisyyteen en itse ota kantaa. Totta kuitenkin on se, että pannupizza on enemmän Atlantin länsipuolen, kuin vanhan mantereen luomus. Anthony Bourdainin väitetään sanoneen jossain haastattelussa jopa, pannupizzan olevan yksi tärkeimmistä yhdysvaltalaisen keittiön kulmakivistä. Lause on todennäköisesti tarkoitettu otettavaksi sarkasmina, mutta omalla tavallaan se kertoo hyvin pannupizzan- ja koko rapakon takaisen ruokakulttuurin luonteesta. Käytännössä kaikki yhdysvaltalaisen keittiön ominaispiirteet ovat tulleet valmiina pakettina Euroopasta – yhdysvaltalaiseksi kulttuuriksi se muuttui siinä vaiheessa kun ne irrotettiin alkuperäisestä yhteydestään ja yhdistettiin muista maista tulleisiin…

…ja juuri nyt sisäinen sensuroijani puuttuu paksuksi muuttuvaan tekstiin. Tarkoitus ei ollut analysoida pannupizzan syvintä olemusta, vain pelkästään taustoittaa seuraava resepti kappaleellisella tekstiä.

En ole muuten koskaan aiemmin tehnyt itse pannupizzaa. Tulos onnistui omasta mielestäni semisti ihan hyvin, olisin itse kaivannut pohjaan enemmän rakennetta…jälkikasvu kuitenkin piti tuotoksesta kuin hullu puurosta, ja pizza päätyikin ennätysajassa miniteinin polttoaineeksi.

Pannupizza

Taikinasta tulee yksi 28-32 senttinen pizza.

Pizzapohja

  • 3 dl maitoa
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 3 rkl oliiviöljyä
  • 1 rkl siirappia
  • 1 tl suolaa
  • 4 dl durumvehnäjauhoa
  • 1,5 dl täysjyvävehnäjauhoa.

Lämmitä maito noin 42 lämpöiseksi. Sekoita joukkoon hiiva, siirappia, suola ja öljy. Lisää jauhot pienissä erissä. Vaivaa taikinaan lievä sitko (noin minuutin aja), ei kuitenkaan yhtä hyvä mitä tavallisessa pizzataikinassa. Taikina saa jäädä muutenkin tavallista löysemmäksi.

Öljyä uuninkestävä vuoka/paistinpannu oliiviöljyllä. Levitä taikina pannulle, ja anna sen kohota liinalla peitettynä reilun tunnin ajan lämpimässä paikassa…itse teen sen yleensä uunissa kiertoilmalla 30-asteessa.

Tomaattikastike

  • 1 tlk luomutomaatteja
  • 1/2 punttia basilikaa
  • 1 varsisellerin varsi
  • 1 iso shalottisipuli
  • 1 tl mustapippuria
  • 3 valkosipulin kynttä
  • 1 tl suolaa
  • 5 siivua aurinkokuivattua tomaattia
  • 1 tl sokeria.

Lisää kaikki ainekset kattilaan. Anna hautua puolisen tuntia. Jyrää tasaiseksi sauvasekoittimella. Anna jäähtyä.

Täytteet

  • tomaattikastike
  • 1 pallo mozzarellaa silppuna
  • 1/2 punttia tuoretta basilikaa
  • pepperonisiivuja.

Mikään ei luonnollisestikaan estä säätämästä täytteitä omaan makuun sopiviksi.

Levitä tomaattikastike pizzan päälle, jätä reunat paljaaksi jotta ne kohoavat uunissa. Lisää päälle basilika ja pepperoni, ja viimeiseksi mozzarella silppu. Paista uunissa 250C/15 minuuttia uunin alimmalla tasolla. Anna jäähtyä kymmenisen minuuttia ennen tarjoilua.