Blogit 11.11.2013

Pão de queijo – Brasilialaiset juustopallerot

Kaikki  Brasiliassa matkustaneet tietävät Pão de queijot, aamupalalla tarjottavat pienet juustopallerot. On suoranainen ihme etteivät ne ole rantautuneet suuremmassa määrin tänne pohjolan perukoille, kyseessä on kuitenkin yksi herkullisimmista suolaisista leivonnaisista mitä tiedän.

Pão de queijot ovat erittäin suosittuja Minas Geraisin osavaltiossa. Omilta reissuiltani en muista ainuttakaan aamupalaa jossa ei olisi ollut tarjolla näitä lämpimiä herkkuja. Täydellinen aamupala yhdistettynä tuoreeseen papaijaan ja juuri puristettuun appelsiinimehuun.

Kotioloissa näiden valmistaminen ei paljoa vaadi; tapiokajauhoja (löytyy helpoiten Punnitse ja Säästä-liikkeistä), kananmunia, maitoa ja juustoa….juuston pitäisi oikeaoppisesti olla minas queijoa, Minas Geraisin osavaltion omaa nimikkojuustoa. Puutteen voi kuitenkin kiertää varsin helposti, minas gueijo on rakenteeltaan jotain mozzarellan ja fetan välimaastossa olevaa – maultaan kuitenkin kuin aromaattista fetaa…

…toisin kuin useimmissa englannista käännetyissä resepteissä, juustona kannattaa käyttää fetan ja parmesaanin sekoitusta, eikä suinkaan pelkästään jälkimmäistä.

Vaikka haluaisinkin olla näiden nauttimisessa uskollinen niiden esikuvalle, sopivat nämä mielestäni kivasti vaikka punaviinin seuraksi juustojen ja keksien kanssa yhdessä tarjottavaksi….ja mikä ettei myös aamuvirkuille, niille jotka oikeasti näkevät vaivaa leipoakseen ennen aamupalan nauttimista.

Pão de queijo – Brasilialaiset juustopallerot

  • 4,5 dl punaista maitoa
  • 1/2 dl oliiviöljyä
  • 100 g parmesaania raastettuna
  • 100 g fetaa murustettuna
  • 5 kanamunaa
  • 450 g tapiokatärkkelystä
  • n. 1/2 rkl suolaa.

Kuumenna maito ja öljy, sekoita joukkoon jauho voimakkaasti vatkaten. Älä säikähdä vaikka seos alkaakin muistuttamaan jotain erittäin epämääräistä ja ihan liian kiinteää taikinaa. Kaada seos yleiskoneen kulhoon ja anna taikinan hieman jäähtyä yleiskoneen taikinakoukun koko ajan työstäessä taikinaa. Kun taikina on hieman jäähtynyt, lisää joukkoon kananmunat ja viimeisenä juusto.

Muotoile mössöstä, anteeksi – taikinasta, kostutetuilla käsillä golfpalloa hieman pienempiä palleroita. Jätä leivinpaperille palleroiden väliin reilu turpoamisvara. Paista 200C/25 minuuttia.

Kommentit (2)

Olen käyttänyt tärkkelystä, jota myydään ainakin Punnitse ja Säästä- liikkeissä. Palleroiden rakenne oli täsmälleen oikea (verrattuna alkuperäisiin Brasilialaisiin) – mutta maku ainoastaan sinne päin…veikkaisin, että hyvä tulos syntyisi käyttämällä molempia.

Kumpaa olet reseptissä käyttänyt, tapiokajauhoa vai tärkkelystä? Jauhot ovat huomattavasti karkeampia kuin tärkkelys.

Olen käyttänyt tärkkelystä, jota myydään ainakin Punnitse ja Säästä- liikkeissä. Palleroiden rakenne oli täsmälleen oikea (verrattuna alkuperäisiin Brasilialaisiin) – mutta maku ainoastaan sinne päin…veikkaisin, että hyvä tulos syntyisi käyttämällä molempia.

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *