Blogit 6.8.2015

Pasta Arrabiata

Perinteinen Italialainen pasta ei ole ensimmäisiä ruokia joka tulisi mieleen sanasta ”tulinen”. Pasta arrabiata tekee mielikuvaan kuitenkin herkullisen poikkeuksen. Ruoka on erittäin yksinkertainen ja nopea valmistaa, kastike kun valmistuu pastan kiehuessa ja sen ainekset voi laskea yhden käden sormin.

Pastan nimi ”arrabiata” tarkoittaa Italiaksi vihaista- termi lienee peräisin chilin tulisuuden puraisusta, kastikkeen kuuluu olla aidosti tulista ja reilusti valkosipulilla höystettyä. Perinteitä kannattaa noudattaa myös pastassa, ainoa oikea valinta on penne, mielellään vielä tricolorina.

Pastan lisukkeeksi sopii hyvin parmesaani suurina lastuina. Itse suosin myös fetaa, vaikka sen oikeaoppisesti kuuluisikin pysyä Adrianmeren toisella rannalla. Myös makkara, tässä tapauksessa mausteinen chorizo tai merquez, on loistava valinta arrabiatan kyydittäjäksi. Pastan chilinä kannattaa tietysti käyttää tuoretta, myös kuivatut ja karkeaksi rouhitut toimivat- ja chiliä saa olla reilusti. Se kuinka paljon chiliä on paljon, on jokaisen oma asia, määrän täytyy kuitenkin olla sellainen, että se on oman mukavuusalueen ylärajalla.

Pasta Arrabiata

  • 250 g penne pastaa.

Keitä pasta ohjeen mukaan lähes kypsäksi suolalla maustetussa vedessä. Säästä keitinvedestä 1 dl kastikkeeseen.

  • 4 kypsää isoa tomaattia.

Leikkaa tomaattien kannattomaan päähän ristiviilto. Kasta tomaatit kiehuvaan veteen ja kuori ne. Halkaise tomaatit ja poista niiden löysä sisus. Pilko tomaatit kuutioiksi. Voit käyttää myös tölkkitomaatteja, yhtä hyvää kastikkeesta ei kuitenkaan tule.

  • 2/3 dl oliiviöljyä
  • 1/2 sipuli hienoksi silputtuna (voit jättää poiskin)
  • 4 valkosipulin kynttä murskattuna ja silputtuna
  • chiliä tuoreena tai rouheena
  • ripaus suolaa
  • 1 dl persilja silputtuna
  • parmesaania tai omassa tapauksessani fetaa.

Kuumenna oliiviöljy keskilämpöiseksi. Lisää chili ja tomaatit. Pyöritte hetki ja lisää valkosipuli. Sekoita laiskasti koko ajan. Kun pasta on kypsää, lisää 1 dl pastan keitinvettä kastikkeeseen. Kiehauta kastike. Lisää pasta kastikkeen joukkoon ja sekoita.

Tarjoa välittömästi. Lisää valmiin annoksen päälle persiljaa ja halutessasi parmesaania tai fetaa.